Herfst! Smeren maar!

Droog seizoen

Dit weekend gaat de herfst qua weertype eindelijk echt beginnen, de weersvoorspellingen liegen er in ieder geval niet om. Of je er nu van houdt of niet, feit is dat we een ‘droog’ seizoen ingaan. Droogte dat zich ook in je lichaam vertaalt zoals een drogere huid, moeizamere stoelgang, kouwelijkheid, meer rimpels e.d.

Er is een simpele remedie om deze droogte tegen te gaan en
je lichaam van binnenuit te voeden:
je lichaam insmeren met warme (biologische) sesamolie.

jSchermafdruk 2017-11-12 13.19.30.png

g

De voordelen
Buiten dat een ingeöliede huid je huid en je weefsels voedt, heeft het dagelijks smeren van sesamolie nog meer voordelen:

 • Het werkt grondend.
 • Het legt een beschermlaag om je heen zodat je beter bestand bent tegen de invloeden van de dag.
 • Het spoelt je lymfesysteem door.
 • Het gaat uitputting tegen.
 • Het werkt als een anti-aging middel.
 • Het verbetert je zicht.
 • Een betere ‘nurishment’ is er bijna niet.
 • Het zorgt voor een stralende huid.
 • Je gaat het uitdrogingsproces tegen (dat een natuurlijk verouderingsverschijnsel is).
 • Het vermindert stressgevoelens.
 • Je slaapt er beter door.
 • Het geeft een ontspannen gevoel.
 • Je verwarmt je spieren waardoor yoga – of een andere sport – veel soepeler gaat. Plus je hebt daardoor minder kans op blessures.

p

Vata

Het smeren van sesamolie is sowieso goed voor mensen die hoog in hun ‘Vata’ zitten (dit zijn de ether en lucht elementen). Door de huidige stress waar het lastig aan ontkomen is, hebben we daar allemaal in meer of mindere mate last van. Vata wordt ook hoger zodra je de leeftijdsgrens van 40-45 jaar nadert, dit geldt vooral voor vrouwen. Vandaar dat je bij vrouwen in en na de overgang vaak een droge, rimpelige huid (gezicht, armen, benen) ziet.

We bestaan allemaal uit vijf elementen – lucht, ether, vuur, water, aarde – en de onderlinge verhoudingen verschillen per persoon. Vata in balans is goed voor je creativiteit, energie en spiritualiteit. Teveel Vata (dus Vata uit balans, te weinig komt nauwelijks voor) echter kan zorgen voor chaos, angsten, slecht slapen, darmproblemen, obstipatie, opgeblazen gevoel, een druk hoofd, energiegebrek en snelle veroudering. Vata is vrijwel altijd het snelst uit balans als het gaat om de drie dosha’s en vergt in de regel de meeste aandacht. Bij een hoog Vata ben je van binnen droog en vaak ook ondervoed. Het gaat om het vinden van jouw persoonlijke balans hierin.

j

Hoe werkt het insmeren met sesamolie?

 • ’s ochtends voor het douchen verwarm je een bakje biologische sesamolie. Biologisch omdat je je cellen wilt voeden en ze niet met chemische en schadelijke stoffen wilt belasten. Dit kun je au bain mairie verwarmen. Let erop dat je tot ongeveer 40 graden verhit, veel heter hoeft niet.
 • Je smeert je hele lichaam in met olie, wees vooral niet zuinig. Begin bij je hoofdhuid*, je gezicht, dan je oren, hals, armen, rug, borst, buik en zo ga je door naar beneden, tot je voeten. Geef vooral je hoofd, oren en voeten extra aandacht.
 • Overhaast het inmasseren niet, neem er de tijd voor.
 • Als de olie snel intrekt, gebruik je wat meer olie. Blijft het op de huid liggen dan kun je wat zuiniger te werk gaan en is je Vata waarschijnlijk al meer in balans. Vaak verschilt het per plek en heb je bijvoorbeeld voor je gezicht minder nodig dan voor je scheenbenen of hielen van je voeten. De bedoeling is dat je huid van top tot teen glimt van de olie.
 • Laat de olie minimaal 10-15 minuten in je huid intrekken.
 • Zodra de olie ingetrokken is, neem je een warme douche en masseer je de olie met je handen of een washand zo diep mogelijk de huid in. Gebruik eventueel een natuurlijke douchecrème, al is dit niet echt nodig.

*Je hoofdhuid alleen inmasseren met olie als je je haren gaat wassen, circa 2-3 keer per week.

k

Verwarm je lichaam

Tegenstellingen brengen elkaar in balans, zo gaat (sesam)olie droogte tegen. Wat je niet wilt, is Vata hoog houden. Je houdt Vata bijvoorbeeld in stand door onder andere rauwe voeding, koude drankjes en droog eten. Deze zaken zou je dus moeten vermijden als je vermoedt dat je Vata hoog is. Je lichaam heeft warmte nodig. Eet dus volop groentesoepjes, mungbonensoep, curry’s, kitcharie, warme havermout e.d. Vermijd rauw, koud eten en salades, zeker in de herfst en winter. Er bestaan niet voor niets seizoensgroenten. Onbewerkte noten, pitten en zaden kun je prima nemen. Gebruik daarnaast zoveel mogelijk ghee (geklaarde boter) in de keuken. Verder is het verstandig om een overmaat aan suiker, vlees en tarwe te vermijden. Als je niet weet wat voor jou het beste is, kan ik je natuurlijk helpen.

h

Wanneer niet?

Indien er sprake is van een van de volgende situaties, kun je beter even overleggen met een deskundige of het inolieën van je lichaam verstandig is of niet:

 • Overgewicht
 • Depressiviteit, een zwaar gevoel
 • Hoog in kapha (water en aarde elementen) -> je bent dan namelijk al olieachtig van jezelf. En ook hier geldt: gelijken versterken elkaar. In dit geval is het beter om kapha tegen te gaan.
 • Als je huid geïrriteerd reageert, kun je het met warme kokosolie proberen.

l

Dagelijks ritueel

Het meeste effect behaal je als je hier een dagelijks ritueel van maakt en dus een kwartier eerder opstaat. Dit is echt dé methode om je Vata te verlagen en in balans te houden.

Voor de yogi’s die bekend zijn met pranayama: Anulona Viloma is een mooie ondersteuning. Deze ademhalingsoefening werkt grondend en geeft ‘instant relieve’. Anulona Viloma kun je bijvoorbeeld nà het inolieën en vóór je yoga practice doen.

l

Gun jezelf dit waardevolle kwartiertje. Op naar een goed gevoed lichaam en een stralende huid!

 

Schermafdruk 2017-11-12 09.16.51.png

Geef een reactie