Wat je tong over je gezondheid zegt

Schermafdruk 2017-11-02 11.58.47.png

 

Het is waarschijnlijk nou niet bepaald een gangbaar ochtendritueel: direct na het opstaan voor de spiegel gaan staan en je tong uitsteken om die vervolgens uitgebreid te inspecteren en te beoordelen. En toch zou dat helemaal niet zo’n slecht idee zijn. Je tong zegt namelijk heel veel over de staat van je gezondheid en vooral hoe schoon (of niet) je ingewanden zijn. In de Ayurveda is het gebruikelijk om naast de pols ook de tong te ‘lezen’ om zo in combinatie met een anamnese en uiterlijk waarneembare kenmerken tot een diagnose te komen.

Je kunt je tong als een soort van orgaan-landkaart beschouwen; alle organen worden vertegenwoordigd. Zoals je op het plaatje ziet, staat elke plek op je tong in verbinding met een orgaan. Een gezonde tong hoort lichtroze van kleur te zijn, een teken van blakende gezondheid!

kaart-tong

Aanslag op je tong verraadt onverteerde voedselresten en opgebouwde afvalstoffen in je lichaam en een slechte spijsvertering. Die onverteerde voedselresten (Ama) is een van de veroorzakers van ziekte. Het is een plakkerige substantie in de weefsels en vormt ook om de cellen een laagje. Niet iets dat te ambiëren valt.

Op de meeste tongen zie je wat (lichte) aanslag, dit kan als een waas over de hele tong verspreid zijn. Maar het kan zich bijvoorbeeld ook alleen aan de achterkant bevinden. Aanslag op de achterkant van je tong staat in verbinding met de dikke darm. Er is dan sprake van afvalstoffen in je darmen, een soort van beginfase van afvalstoffen-ophoping. Is er over je hele tong een waas te zien, dan zijn de afvalstoffen wat verder in je lichaam verspreid en heb je meer werk aan de winkel om je te ontdoen van dit Ama. Buiten onverteerde voedselresten kunnen het trouwens ook onverwerkte emoties zijn. Supergezond levende mensen met nog wat onverwerkt leed kunnen dus net zo goed aanslag op de tong hebben.

Soms zie je een tong met inkepingen aan de zijkant, dit ziet eruit alsof de tanden erin hebben gestaan. Dit geeft meestal aan dat er problemen in de dunne darm zijn en een slecht metabolisme. Vaak is er sprake van een snelle vertering, maar verre van optimaal. Je ziet ‘deze tong’ ook wel bij mensen met verschijnselen van een snel werkende schildklier. Vaak worden vitamines en mineralen niet goed opgenomen, het is dan ook zaak om je darmen van binnenuit te helen als je dit herkent.

Een scheur overdwars in het midden kan symbool staan voor dikke darm problemen maar ook voor een niet optimaal werkende maag. Zorgen en onverwerkt verdriet laten zich op deze manier zien. Daarbij geeft het droogte van binnen aan.

Rode puntjes aan de voorkant van de tong kunnen te maken hebben met je schildklier en ook het hoge vuurgehalte (pita) in je lichaam aangeven.

Het mooie is dat de aanblik van je tong per dag kan verschillen. Heb je bijvoorbeeld op een dag heel veel suikers, vlees en brood gegeten dan kan het niet anders dan dat je de dag daarna meer aanslag op je tong hebt. En gelukkig ook andersom: na een sappendag of –kuur is je tong beduidend rozer van kleur.

Je kunt zelf veel doen om je lichaam te ontdoen van opgebouwde afvalstoffen en het zo schoon mogelijk te houden:

 • Eet meerdere malen per week groene mungbonen soep.
 • Doe af en toe een theelepeltje spirulina of chlorella door je smoothie.
 • Drink dagelijks 0,5-1 liter koriander/venkel/komijn/zoethout thee*.
 • Neem voor het slapen wat Tripalapoeder om je darmen te herstellen.
 • Drink water met citroen op je nuchtere maag.
 • Wees matig met suiker, bewerkte voeding en zuivel.
 • Vermijd een tijdje tarwe (bv de tarwe in brood), dit verteert als kauwgom en belast je darmen teveel.
 • Wees matig met koude dranken en ijs, dit dooft je spijsverteringsvuurtje.
 • Drink regelmatig een groentesapje en geniet van (warme)groenterecepten.
 • Eet weinig vlees.
 • Beperk nachtschadeproducten (paprika, aubergine, tomaat, aardappel).
 • Doe regelmatig Pranayama ademhaling om te detoxen.
 • Kook met veel kruiden, waaronder kurkuma.
 • Schraap je tong na het opstaan (dan masseer je indirect al je organen) – bij voorkeur van metaal of zilver.
 • Sta stil bij je emoties en durf ze te voelen (bijvoorbeeld m.b.v. yoga of meditatie).

*Recept Koriander/Venkel/Komijn-thee om je darmen te reinigen:

1  Neem gelijke delen komijn-, koriander-, en venkelzaadjes.
2  Even kort vijzelen, om de zaadjes te openen (het hoeft geen poeder te worden).
3  Goed door elkaar roeren en klaar is je mengsel!
4  Je kunt de kruiden in een thee-ei doen of in een leeg theezakje
5 Eventueel kun je een beetje zoethout toevoegen. Dit heeft een grondend en verzachtend effect. Ook bij blaasontsteking is het goed zoethout toe te voegen. Zoethout achterwege laten bij hoge bloeddruk.

De resultaten van een gezondere tong vertalen zich in een betere spijsvertering (Agni), een betere gezondheid, meer immuniteit, een goed metabolisme, meer energie en vitaliteit, een betere opname van voeding en bepaalde ziektes die voorkomen worden.

Er bestaan verschillende soorten Ama dus ook verschillende behandelmethodes. Het is belangrijk om niet alleen te reinigen maar ook het goede te behouden. Als je niet weet hoe hier de balans in te vinden, kun je dit het beste onder begeleiding aanpakken.

Succes met de inspectie morgenochtend!

Schermafdruk 2017-11-02 11.58.05.png

 

Geef een reactie