Zet de klok gelijk op je cyclus

pexels-photo-165228

 

Humeurschommelingen, pijnlijke borsten, rugpijn, buikpijn, onredelijkheid, neerslachtige gevoelens… als je ook maar íets van deze verschijnselen herkent, vooral in het tweede gedeelte van je cyclus, lees dan even door. Vaak hebben deze verschijnselen te maken met een disbalans in je vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogeen en progesteron om precies te zijn. Vanaf je 35ejaar is het heel normaal dat deze twee hormonen afnemen. Alleen daalt progesteron sneller dan oestrogeen en bestaat oestrogeen ook nog eens uit drie verschillende soorten oestrogenen waardoor de oestrogeenafname een wat grilliger verloop vertoont. Door deze ongelijke dalingen heb je in verhouding meer oestrogeen dan progesteron wat onder de noemer ‘oestrogeendominantie’ valt en wat zich vooral tegen het eind van de cyclus kenbaar maakt (vraag maar aan je omgeving). Het wil niet zeggen dat je teveel oestrogenen in je lichaam hebt, het gaat met name om de verhouding oestrogeen ten opzichte van progesteron die te ver uit elkaar is geraakt en met bepaalde golven verloopt.

 

Oestrogeendominantie: vaak een verschijnsel tijdens de overgang of bij de voor-overgang, ook wel de perimenopauzele fase genoemd (dit kan járen duren, geen paniek!). Maar het kan net zo goed door insulineresistentie worden veroorzaakt. Tegenwoordig kunnen zelfs jongere meiden al klachten van oestrogeendominantie vertonen, met dank aan het Westerse eet- en leefpatroon. In het Oosten gaan de dames een stuk soepeler door hun cyclus en overgangsjaren heen wat onder andere komt door de natuurlijkere wijze van voeden.

j

Hoe kun je zelf deze hormoonbalans herstellen? Door vrij eenvoudig onderstaande vijf stappen te volgen.

k

Stap 1 Zadenrotatie.

Als je gedurende je cyclus vier soorten zaden slikt, hou je overtollige oestrogeenaanmaak tegen, stimuleer je progesteronaanmaak en ondersteun je een goed werkende lever.

l

FASE 1: Je begint op dag 1 van je cyclus (=begin van menstruatie) met dagelijks:

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel pompoenpitten

Fase 1 loopt van dag 1 tot dag 14 (ovulatie) van je cyclus.

j

FASE 2: op dag 14 van je cyclus, het moment van de ovulatie, start fase 2 en neem je dagelijks:

  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Fase 2 loopt van dag 14 tot dag 28 van je cyclus. Dag 14 geldt bij een cyclus van 28 dagen. Uiteraard is deze dag eerder bij een kortere cyclus en later bij een langere cyclus. Uiteindelijk zal je merken dat je steeds meer bij een 28-dagen cyclus uitkomt en je de klok er gelijk op kunt zetten.

Fase 2 stopt op dag 28. Je stopt met de zaden nemen en ‘wacht’ tot je menstruatie komt en zodra die begint, start je weer met fase 1. Het kan bij een langere of onregelmatige cyclus dus zijn dat je enkele stopdagen tussen dag 1 en dag 28 hebt.

l

Het beste is om de zaden in een koffiemolen te malen, dan heb je optimaal effect. Je kunt ze bijvoorbeeld over je ontbijt of salade strooien. Of je doet de zaden door je smoothie, op die manier maal je ze ook. Vooral handig bij haast.

Als je de overgang al achter je hebt en niet meer ongesteld bent maar toch verschijnselen van oestrogeendominantie hebt, kun je de zadenrotatie net zo goed toepassen. Je hanteert dan de methode via de  maanstanden. Fase 1 start bij volle maan en fase 2 start bij nieuwe maan, die altijd 14 dagen na volle maan volgt. Op die manier volg je het ritme van de natuur.

j

Stap 2* Progesteroncrème

Om het progesterongehalte zo hoog mogelijk te houden, kun je progesteroncrème tijdens de tweede helft van je cyclus gebruiken. De tweede helft van je cyclus is fase 2. Je smeert voor het slapen gaan een klein beetje crème (ter grootte van een erwt) op de binnenkant van je armen of direct op je borsten, met name als je een paar dagen voor je menstruatie zit. Deze crème smeer je dus alleen in fase 2 (progesteronfase) en niet in fase 1 (dit is de oestrogeenfase). Let op dat je Bio-identieke progesteroncrème koopt en geen synthetische variant, daar raak je uiteindelijk verder mee van huis.

j

Stap 3 Visolie en Teunisbloemolie

Omdat de juiste omega-3 en 6 vetten van belang zijn, raad ik aan om dagelijks een visolie- of krillolie supplement (500 mg) te nemen. De vis- of krillolie neem je vanwege de omega-3 vetten. Dit neem je in zowel fase 1 als 2. In fase 2 kun je dit aanvullen met dagelijks 1 teunisbloemoliesupplement (500 mg) in verband met specifieke omega-6 vetten die bijna niet uit voeding te halen zijn. Vooral bij lichamelijke pms-klachten aan te raden. Als je het spoor bijster bent: de eerste helft van je cyclus slik je géén teunisbloemolie.

j

Stap 4* Estro-flavone

Dit is een supplement dat onder andere bestaat uit broccoli, bietenknol, venkelzaden, DIM en kurkuma. Een perfecte combinatie die de oestrogeenwaardes optimaal houden. Je zou hier dagelijks (of om de dag) 1 capsule van kunnen nemen. Deze ingrediënten zijn ook uit voeding te halen. Het kost iets meer moeite maar dat is net zo goed een optie.

j

Stap 5 Mineralen

Als laatste denk ik dat het belangrijk is om voldoende mineralen als calcium, magnesium, koper, mangaan, zink e.d. tot je te krijgen. Dit kan vrij eenvoudig door een calc-care osteo supplement te nemen (dagelijks 1 capsule). Dan blijf je zoveel mogelijk verzekerd van behoud van sterke botten. Ook hier geldt dat je het uit voeding kunt halen, alleen moet je er dan wat meer voor doen.

*Stap 2 en 4 in overleg met je arts of een voedingsdeskundige.

j

Uiteraard heeft dit stappenplan alleen nut als de basis van je voeding gezond, verantwoord, gevarieerd en bewust is. Anders is het slechts een pleister op de pms-wonde.

Ik heb al vele vrouwen mogen helpen met cyclus-, menstruatie- en pms-klachten. De resultaten liegen er niet om: van geen naar een regelmatige cyclus, pijnlijke borsten die verdwijnen, een gelijkmatiger humeur, beter slapen, minder overgewicht, mooiere huid, etc.… Veel vrouwen denken dat pms-klachten en menstruatieproblemen inherent zijn aan de vruchtbare leeftijd. Dat hoeft in de meeste gevallen echt niet. Je kunt met voeding, supplementen en in dit geval een paar simpele zaden zoveel doen! De natuur is machtig prachtig.

Hopelijk heb jij ook baat bij mijn tips. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust. En als je je afvraagt wat voor jou de meest gezonde voeding is, help ik je graag met een persoonlijk begeleidingstraject om je gezondheidsdoelen te bereiken. Gezonde voeding is tenslotte voor iedereen anders en soms wil een concreet plan van aanpak je helpen om je net dat duwtje in de rug te geven wat je lichaam nu nodig heeft.

k

“Love your body, it’s the only one you’ve got”.

Jenny

Geef een reactie