Ayurvedisch detoxen met mungbonen

Schermafdruk 2017-07-17 15.25.01

Mungbonen. De meeste mensen kijken me vreemd aan als ik een enthousiast betoog over deze wonderboontjes begin. Uiterlijk is er dan ook niet veel spannends aan op te merken. Ze zien eruit als groene erwten en onbewerkt zijn ze keihard. Niet het eerste voedsel waar je aan denkt als je trek hebt. Maar als je eenmaal de positieve effecten van mungbonen hebt ervaren, wil je niet meer anders dan dit tot een van je terugkerende maaltijden maken. Mungbonen: ze vallen onder de peulvruchten familie en zijn de boontjes van wat later taugé wordt.

Waarom ik er zo lyrisch over ben?

✓ Het heeft een buitengewoon reinigend effect, meer dan bijvoorbeeld een juice- of sappenkuur.
✓Het helpt je op een gezonde manier (over)gewicht verliezen of om op gewicht te blijven.
✓ Je kunt er op een eenvoudige manier soep van maken.
✓ Door het als soep te eten, verwarm je je lichaam en activeer je het spijsverteringsvuur voor een optimale verbranding. De kruiden en specerijen hebben een stimulerende werking op de spijsvertering.
✓ Het helpt bij darmproblemen en bij ‘luie’ darmen.
✓ Het is voedzaam en licht verteerbaar.
✓ Het is perfect voedsel voor vegetariërs of veganisten omdat het veel kalium bevat (goed voor hart en bloedvaten), vezels, vitamine B, C, veel eiwitten, en mineralen. Een prima vleesvervanger dus.
✓ Het geeft je langdurige en stabiele energie.
✓ Het is goedkoop.
✓ Het bevat weinig calorieën.
✓ Door de vezels die het bevat, verzadigt het goed.

p

k

Er zijn diverse opties hoe je de mungbonen in je dagelijks leven kunt integreren:

 1. Als je geen specifieke gezondheidsklachten hebt, kun je bijvoorbeeld 3-4 keer per week mungbonensoep maken (zie hieronder het recept). Het maakt niet uit of je dit als ontbijt, lunch of diner neemt.
 2. Naar behoefte en als het zo uitkomt kun je van een mungbonensoepje genieten. Elke keer als je het eet – al is het maar 1x per week – doe je je lichaam een groot plezier.
 3. Als je overgewicht hebt en een zogenaamd gewichtsplateau wilt doorbreken, kun je een week lang drie keer per dag mungbonensoep eten. Je kunt bij een van de drie maaltijden wat rijst toevoegen voor wat meer koolhydraten. Dit mag gewoon witte rijst zijn. Dit bevat weliswaar minder voedingsstoffen dan bruine rijst maar het is wel makkelijker te verteren.*

* Mocht je de mungbonendetox een week lang doen en gewicht willen verliezen, dan raad ik je aan om daarnaast ook op de volgende punten te letten:

✪ Eet weinig (zoet) fruit
✪ Eet geen snelle koolhydraten
✪ Kook veel groente mee in de soep
✪ Vermijd suikers
✪ Eet geen dierlijke eiwitten

Dit zorgt voor eenvoudiger gewichtsverlies en een optimaal detoxeffect. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige kan de detoxperiode eventueel ook langer worden uitgevoerd. Het is in ieder geval zo voedend dat je niet bang hoeft te zijn voor tekorten of honger. Iets dat met regulier detoxen (sappen/juices) vaak wel het geval is.

 

f

Recept mungbonensoep – hoeveelheden zijn voor twee personen.

 • Zet de avond van tevoren 100-150 gram mungbonen in de week (nadat je het grondig gewassen hebt).
 • Zet een pan met ruim water op, voeg de mungbonen en een mespuntje hingpoeder/asafoetida (voorkomt lucht in de darmen).
 • Kook het 30-50 minuten, voeg indien nodig tussendoor wat extra water toe.
 • Verwarm in een klein pannetje wat ghee (2 eetlepels) en doe daar een theelepel mosterdzaad (zaadjes dus niet de poeder!) bij. Wanneer ze beginnen te ‘poppen’, doe je er een theelepel komijnzaadjes bij en een theelepel kurkumapoeder. Je kunt er als je dat wilt wat gesneden ui en knoflook aan toevoegen.
 • Bakken tot de ui zacht is en wat verse gemberstukjes, korianderblaadjes en water toevoegen.
 • Kort laten koken en het gehele kruidenmengsel aan de mungbonen toevoegen.
 • Als het gaar is, laten pruttelen op een zacht vuurtje.
 • Desgewenst wat groente naar keuze toevoegen en tien minuten mee laten koken.
 • Breng op smaak met himalayazout.
 • Pureer de soep, dat komt de smaak ten goede.

Je koopt de mungbonen gewoon bij de supermarkt. Het recept is bedoeld voor de groene mungbonen, er zijn echter ook nog gele mungbonen (de gesplitte versie). Net zo wonderlijk, nog iets voedender en zeker iets waar ik een volgend blog dieper op in ga.

Iets voor jou om je darmen met deze groene detoxboontjes te reinigen?

Mocht je op weg willen worden geholpen, klop gerust bij mij aan voor hulp.

‘EATING WELL IS A FORM OF SELF-RESPECT’

 

Schermafdruk 2017-07-17 15.34.52.png

 

Geef een reactie