Drink jij al koperwater?

In een van mijn blogs is te lezen hoe je alkalisch water kunt maken.  Sinds kort – sinds ik enkele geheimen van de Ayurvedische wereld aan het ontdekken ben – heb ik een manier gevonden waarop je water eenvoudig neutraliseert en bacteriën en schadelijke stoffen grotendeels vernietigt.

Dit neutraliseren doe je door kraanwater een nacht lang in een koperen beker te laten ‘trekken’. Op die manier pluk je de vruchten van de antimicrobiële eigenschappen van koper omdat het water zuiver koper heeft geabsorbeerd. Door het een nacht te laten trekken, geven de koperen ionen die in het water zijn opgenomen je immuunsysteem een boost en het helpt je te ontdoen van opgebouwde afvalstoffen. Zo is dit dus ook een handig hulpmiddel bij het afvallen. Daarnaast wordt je voeding veel beter opgenomen als je elke ochtend begint met wat koperwater. En ook niet geheel onbelangrijk: het helpt je drie dosha’s (constitutietypes) uit te balanceren en heeft een anti-aging effect.

Een glas per dag is voldoende. Voordat je gaat slapen, vul je de beker met water en zet  je het naast je bed zodat je er de volgende ochtend direct aan herinnerd wordt. Het eerste dat je doet na het opstaan, is je glas leegdrinken. Een mooie start van de dag. Als je wat schijfjes citroen aan het water toevoegt, versterk je het detox effect en wordt het koper nòg beter geabsorbeerd door je lichaam. Je kunt het gerust meerdere dagen laten trekken, het water wordt er alleen maar frisser van. De oude Egyptenaren bewaarden hun water niet voor niets maandenlang op deze manier.

Een koperen beker ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Te koop bij veel Ayurvedische (online) shops.

Als je de beker voor het eerst gebruikt, is het aan te raden om deze grondig te reinigen met water, citroen en een schuursponsje. Houd het bij maximaal een of twee glazen per dag, bij overmatig gebruik heb je kans op diarree of braken.

Soms kan koperwater zelfs bloedarmoede helpen genezen. In plaats van een ijzergebrek gaat het dan om een kopergebrek waardoor het ijzer niet goed wordt opgenomen. Door het drinken van koperwater stimuleer je de samenwerking tussen ijzer en koper, beide noodzakelijke spoorelementen.

Je kunt trouwens in plaats van koperwater te drinken ook koperen sieraden dragen. Dan heb je ongeveer hetzelfde effect, iets milder maar wel met een continue afgifte. Zelf sfeer ik bij het dagelijks ritueel van een kopje koperwater zodat ik er zeker van ben hier genoeg van binnen te krijgen.

“Pure water is the world’s foremost medicine”.

Geef een reactie