Doorbreek je snoepverslaving

yoga1

Je bureau ligt vol met papieren, je to-do lijstje explodeert, om over je huis nog maar te zwijgen, je sportschoenen staan al een week onaangeroerd in de gang, je koelkast neigt naar leeg, en de wasmand juist naar overvol. Je voelt je onrustig omdat je niet weet waar je moet beginnen terwijl er keuze in overvloed is. Je voelt je schuldig omdat je nog zoveel onbeantwoorde mails en telefoontjes hebt. Om het werk en de klusjes nog even voor je uit te schuiven, begeef je je eerst maar eens richting keuken. Afleiding. Een (flink) stuk chocolade of een lekker knapperig koekje zal de stress en drukte in je hoofd vast verlichten. Toch? Ik denk niet dat ik antwoord hoef te geven en dat we heel goed beseffen dat we ons door dit vluchtgedrag – na weliswaar een piepkleine opleving – alleen nog maar slechter gaan voelen. Bij de stress die je al ervaarde, komt nu nog wat extra boosheid en teleurstelling omdat je de zoetigheid niet kon weerstaan terwijl je juist zo gezond bezig was. Vaak is dat het begin om dan maar helemaal los te gaan met snoepen omdat het nu toch al een verloren zaak is… Fout! Het is de kunst om niet te streng te zijn, jezelf te vergeven en de gezonde, rode draad gewoon weer op te pakken. Dit soort momenten zullen er altijd bij horen, zeker tijdens bepaalde dagen van de maand zijn we hier nou eenmaal gevoeliger voor. En vooral op voedingsgebied is perfectionisme een slechte raadgever en in de regel geen garantie voor succes.

In plaats van indirect weg te lopen voor je emoties of stress kun je ze op een eenvoudige en relaxte manier aangaan. Door onderstaande yoga oefeningen verdwijnt de snoepdrang al snel als sneeuw voor de zon. Probeer het maar eens. Zodra je de volgende keer merkt dat je in beslag wordt genomen door emoties of stress en dat als excuus dreigt te gebruiken om te snoepen, begeef je je vastberaden richting je yogamat in plaats van naar de snoeppot of koekjestrommel. Op je matje voer je onderstaande drie yoga houdingen uit, het hoeft in totaal niet langer dan vijf minuten te duren. Je maakt je hoofd ermee leeg, je voelt je weer rustig en daardoor kun je de link met het ‘emotionele eten’ doorbreken en nagaan of je überhaupt wel trek hebt. In 90 procent van de gevallen voel je hierna geen behoefte meer om bepaalde emoties onder een suikerlaag te verstoppen en begin je fluitend en doelgericht aan je lijstjes. Ik ben me er overigens van bewust dat dit soort tips vooral thuis uit te voeren zijn en dat het op kantoor ietwat uitdagender kan zijn. Maar niets is onmogelijk, misschien kun je een nieuwe trend zetten? Sta- of zelfs fietsbureau’s, kolfkamers, bidruimtes, fitnessapparaten… het is tegenwoordig bijna gemeengoed dus ik zou niet weten wat er raar is aan een yogamatje in een leeg kantoor.

De uitvoer? Heel simpel! Doe de yoga-houdingen elk vijf rustige ademhalingen lang en adem zowel door je neus in als uit en gebruik hierbij de buikademhaling.

i

Forward fold

p1 kopie

i

i

Child’s pose

p2 kopie

i

i

Downward dog

p3 kopie

i

Zoetverslaving, of welke andere verslaving dan ook, is vaak een vlucht uit het heden. Met iets uit het heden niet willen of kunnen dealen en daardoor naar je vermeende redder grijpen. Waarom de yoga houdingen helpen, is omdat zij ervoor zorgen dat je volledig in het Nu bent. Of je nu wilt of niet, zelfs de ergste mentale verzetters gaan op een gegeven moment overstag. En ja, mea culpa in de overtreffende trap. Al zijn het in het begin wellicht nog maar micro-secondes van verlichting, van bewustzijn, van niet-denken, hoe je het ook noemen wilt… Zodra je leert steeds meer in het Nu te zijn, wordt de zoetbehoefte en de link tussen emoties en eten minder. In theorie best eenvoudig. Al kan de realiteit natuurlijk stukken gecompliceerder zijn. Indien je met dit soort issues worstelt en er zelf niet uitkomt, help ik je graag door middel van mijn online coachingsprogramma.

Voor nu: Namasté! ??

Geef een reactie