Haar op je kruin

pexels-photo-366968

Even lekker generaliseren: vrouwen maken zich vooral druk om rimpels en grijze haren als het gaat om zichtbare verouderingsverschijnselen. En de mannen maken zich meer zorgen over hun inhammen, dunner wordend haar, kale kruinen en kaalheid in welke mate en fase dan ook. Omdat dit hele haarfenomeen best wat invloed kan hebben op het mannelijke gestel en psychisch welbevinden richt ik me speciaal op de (mee)lezende man die kaalheid voor wil zijn of het tij wil keren.

Kaal worden is een vrij natuurlijk en gestaag proces wat uiteindelijk maar zo’n 20% van de mannen bespaard blijft. Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen worden de haarzakjes steeds kleiner en op den duur hebben ze geen werking meer. Dit komt doordat er een disbalans is tussen testosteron en DHT (het hormoon dat ontstaat uit testosteron). Het DHT is de boosdoener die ervoor zorgt dat de haarzakjes krimpen. Dit is ook het principe waar de meeste shampoos op gebaseerd zijn: het blokkeren van DHT zodat haaruitval stopt. Kale(nde) mannen hebben dus indirect gelijk als ze zeggen dat ze veel testosteron hebben en über mannelijk zijn. Wie let er op het detail dat het een omzettingsproduct van testosteron betreft ;-). Zo’n shampoo is een van de opties dat je kunt proberen, gelukkig kun je met voeding, leefstijl, kruiden en supplementen ook veel bereiken. Lees maar mee!

 • Met stip op 1: De Chinezen zweren bij het kruid Ho Shou Wu. Dit wordt ingezet tegen zowel haarverlies als voor het behoud van de eigen haarkleur. Er gaan prachtige legendes over deze geneeskrachtige wortel vol antioxidanten. Buiten deze anti-aging achtige kwaliteiten staat het ook bekend voor meer vitaliteit en viriliteit en het werkt als een adaptogeen. In poedervorm kun je dit krachtige superfood heel makkelijk door je smoothie verwerken. Een halve theelepel per dag is – zeker in het begin – meer dan genoeg.
 • Een ander pareltje tegen haaruitval: Ashwagandha (Indiase ginseng). Een van de meest gebruikte kruiden in de Ayurvedische voedingsleer. Letterlijk betekent Ashwagandha dat je de kracht van een paard krijgt. Daar teken je toch voor? Dit kruid is vooral nuttig als haaruitval door verlaagde weerstand en te veel stress komt. Het zorgt namelijk voor meer balans in je hele lichaam door de cortisolproductie te reguleren. Ashwagandha is daarnaast goed voor je immuunsysteem, je slaapt er beter door en zo zijn er nog tientallen, zo niet honderden, positieve effecten van op te noemen. Eigenlijk is Ashwagandha zo bijzonder dat ik er een apart blog over zou moeten schrijven.
 • Nog een middeltje in de categorie ‘Alternatief’: Rozemarijnolie. Eén maal per week een mengsel van rozemarijn- en olijfolie op je hoofdhuid aanbrengen en een nacht laten intrekken. Dit zorgt voor een goede bloedcirculatie met als prettig gevolg meer haargroei naar het schijnt. Dit kun je trouwens ook met sesamolie (biologisch, koud geperst) doen, voor het slapen gaan masseer je je hoofdhuid en haarwortels goed in zodat alle vitamines alle tijd hebben om diep in je hoofdhuid door te dringen. Vergeet niet een handdoek op je kussen te leggen.
 • Vermijd zoveel mogelijk suikers, ook alle verborgen suikers in voorverpakte voeding en junkfood. Het is belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo veel mogelijk in balans is zodat er geen extra cortisol wordt aangemaakt en het testosteronniveau stabiel blijft.
 • Let op voldoende inname van gezonde vetten. Voeg altijd één of meerdere vetbronnenaan je maaltijd toe zoals: boter, olijven, fetakaas, bacon, zalm, avocado, rauwe noten e.d. Overdrijf het echter niet.
 • Let op met transvetzuren en neem voldoende omega-3 of krillolie.
 • Denk aan dagelijks ontspanningsmomenten en voldoende nachtrust.
 • Gebruik 2 x per week 1 theelepel MSM-poeder(soort van zwavel dat je huid, haren en nagels mooier en sterker maakt) door je smoothie.
 • Denk aan voldoende Biotine (B8), een co-enzym dat je onder meer in sla, eieren, granen, tomaten en rauwe noten vindt. Het is ook in supplementvorm verkrijgbaar.
 • Eet af en toe schaal- en schelpdieren voor het zinkmineraal.
 • Drink voldoende water. Lees hier hoe je zelf alkalisch water kunt maken.
 • Denk aan voldoende selenium, eet bijvoorbeeld een paar paranoten per dag om je haarbos vol te houden en pigmentatie tegen te gaan. Vergeet ook niet om voldoende calcium en magnesium binnen te krijgen.

Buiten het naleven van bovenstaande tips is het aan te raden om te na te gaan wat de oorzaak van je (beginnende) kaalheid is zodat je daarmee aan de slag kunt. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Erfelijke factoren
 • Hormonale disbalansen
 • Medicijngebruik of giftige stoffen
 • Stress
 • Traag werkende schildklier
 • Vermoeide bijnieren, uitputting
 • Ongezond eten
 • Vitaminegebrek
 • Constitutietype (dosha) dat uit balans is, vaak te veel ‘Pitta’ (vuur).

Als je wilt, kan ik je helpen met het achterhalen van de oorzaak en een behandelplan voor je opstellen. Lees hier mijn werkwijze.

Vitale groet,

Jenny Bor

Geef een reactie