Maak je eigen Alkaline water

Schermafdruk 2017-01-08 09.31.57.png

Soms zijn de meest geniale uitvindingen de goedkoopste oplossingen. Ik hou ervan! Mijn nieuwste ontdekking is Baking Soda, over goedkope parels gesproken. Je hebt dit zuiveringszoutzelf waarschijnlijk ook wel in je kast staan maar dan om mee te bakken. Wat veel leuker is: met Baking Soda je eigen Alkaline water maken om de pH-waarde (zuurgraad) van je bloed optimaal te houden. Dit maakt de aanschaf van dure waterfilter apparaten totaal overbodig.

Een neutrale pH is 7.0, alles daaronder is zuur en daarboven alkalisch (ook wel basisch). Om zo gezond mogelijk te blijven en zoveel mogelijk ziektes te voorkomen, is het belangrijk om niet te verzuren. Iets dat van nature helaas toch vaak automatisch gebeurt. Maar niet als jij voortaan de dag begint met je zelfgemaakte Alkaline water!

Buiten dat het je pH-level optimaliseert, kent Baking Soda oneindig veel andere toepassingen:

 • als verzorgingsproduct in de beautykeuken (b.v. scrubmaskers, deodorant, verlichting bij verbranding door de zon, bleken van tanden, verwijderen tandplak)
 • maagzuurproblemen (directe verlichting!)
 • bloedsuikerproblemen
 • (pre)diabetes
 • nierstenen
 • verteringsproblemen
 • insectenbeten en diverse huidproblemen
 • verkoudheid en griep
 • verlagen cholesterolgehalte
 • tegen katers en het beperken van junkfoodschade
 • normaliseren van de bloeddruk

In de (top)sportwereld is deze parel ook niet ongemerkt voorbij gegaan. Zo wordt het ingezet om het uithoudingsvermogen te vergroten en spierpijn te verlichten, simpelweg omdat er zich minder zuur opbouwt in de spieren. Een flesje alkalisch water voor je workout (zowel duur- als krachtsport) kan je prestatievermogen met 10-25% doen toenemen omdat het zuur veel sneller uit je lichaam en spieren verdwijnt. Soda doping: jep, het bestaat. Al zullen veel supplementen- en waterfilterbedrijven dit verhaal willen ontkrachten.

Hoe maak je Alkaline Water? Heel eenvoudig! Je vult een grote kan kraanwater (circa 1 liter) met2/3 theelepel Baking Soda (b.v. het merk Arm & Hammer) en lost dit goed op. Dit drink je op nuchtere maag, ongeveer een half uur voordat je gaat ontbijten. De ruime hoeveelheid water is om de zoute smaak zo mild mogelijk te houden. Als je het toch te zout of niet lekker vindt, doe er dan gerust een eetlepel appelciderazijn en een scheutje ongezoete cranberrysap doorheen. Deze combinatie werkt nog sterker en door de bubbels die ontstaan, smaakt het zowaar naar casis light. Doe gek. Maar gewoon kraanwater met enkel baking soda daarin opgelost is ook al een uitstekend begin van de dag.

Let op:

 • Gebruik maximaal 2 theelepels opgeloste Baking Soda per dag. Bij overtollig gebruik kan het door het detoxificerende effect laxerend werken en een té alkalisch milieu is ook weer niet goed. Jawel, balans.
 • Kies voor Baking Soda van 100% sodium bicarbonate. Sodium bicarbonate (=natriumbicarbonaat) is trouwens iets dat van nature ook al in het lichaam voorkomt en door de pancreas wordt geproduceerd – naast insuline. Als de pancreas niet meer goed werkt (bv bij Diabetes) kan de Baking Soda een positieve invloed hebben op insulineresistentie en Diabetes.
 • Gebruik dit niet als je op een natrium- of sodiumarm dieet bent.
 • Drink het mengsel niet nà een maaltijd, je hebt op dat moment de zuren nodig voor je vertering (alkaline water werkt ontzurend). De optimale pH-waarde van je maag ligt niet voor niets stukken lager: tussen de 1,5-3,5, dat is behoorlijk zuur. Inname op nuchtere maag is echt belangrijk.
 • Neem het alkalische water ook niet voor het slapen gaan, zeker niet als je al een moeilijker slaper bent. Je kunt je er tamelijk energiek door voelen. Ik spreek uit ervaring.
 • Neem de Baking Soda altijd in combinatie met water, in onverdunde vorm krijg je last van gasvorming.
 • Las af en toe een stoppauze in, dus neem het niet elke dag.
 • Als je moeite hebt met ‘bulkdrinken‘ in de ochtend, verspreid je het mengsel over de dag en neem je steeds enkele slokjes voor je maaltijd en/of voordat je gaat sporten.
 • Bij twijfel altijd overleggen met je arts.

Omdat je niet zomaar alles moet geloven wat je leest, daag ik je uit om zelf te testen of dit verhaal wel klopt ;-). De zuurgraad van je speeksel is eenvoudig te testen met ph-strips die je eventjes op je tong legt alvorens je de waarde afleest. Voor een schappelijk prijsje te koop en ideaal als je regelmatig wilt meten hoe het er pH-gesproken voor staat. Nog leuker zijn de ph druppeltesters, dit is een vloeistof die je in het water druppelt en verkleuring veroorzaakt afhankelijk van de pH-waarde. Aan de hand van de kleur van het water kun je aflezen hoe zuur of basisch het is. Je doet eerst een druppeltje in gewoon kraanwater (zeer zuur, het water kleurt oranje => niet goed) en vervolgens doe je een druppel in het Baking Soda watermengsel et voilà: in nog geen seconde tijd is het alkalisch geworden en verandert de kleur in dieppaars (=> wel goed). Zo simpel kan het zijn. Toveren is er niets bij. Best een geinig experiment als je vroeger op school de scheikundelessen ook al kon waarderen. En deze watermagie gebeurt allemaal zonder tussenkomst van een duur apparaat. Daar teken je toch voor!

Neem dus maar snel afscheid van je verzuurde en vermoeide lichaam ?. Doe je mee?!

Geef een reactie