Mindful en schuldvrij de feestdagen door

 

Recepten voor feestelijke gerechten, drankjes en hapjes vliegen je deze periode om de oren. Vaak gaat met de voorpret van het uitproberen en kokkerellen helaas ook de nodige stress gepaard. Niet alleen stress op het gebied van keuzes maken, tijdsdruk, moeheid e.d. maar zeker ook stress om ‘het’ tijdens de feestdagen te verknallen. ‘Het’ als in: het gevoel terug bij af te zijn, kilo’s aan te komen, een gezonde leefstijl te verpesten en afstrafgedrag vol oordelen naar jezelf. Totaal onnodige beslommeringen die het ware genieten in de weg staan en voeding een veel te prominente plaats in laten nemen en verdringen waar het werkelijk omgaat: gezellig samenzijn met je dierbaren.

Veel mensen maken zich al weken van tevoren druk over mogelijk ‘overeten’ tijdens de feestdagen. Alleen al die zorgen kunnen een deel van de vreugde verpesten. Zonde. Daarbij stimuleert dit soort stress juist overeten en onbewust eten. Ik heb wat tips voor je verzameld om je te helpen de komende kerst- en feestdagen op een relaxte, bewuste en mindful manier met eten om te gaan:

 1. Plan tijdens de feestdagen ook activiteiten zonder eten. Bijvoorbeeld een wandel- of sportactiviteit waarbij de nadruk op gezelligheid en bewegen ligt en niet zozeer op wat er gegeten wordt.
 2. Eet zo langzaam mogelijk en wees je bewust van wat je proeft, ruikt en ziet. Kauw elke hap langzaam zodat je optimaal kunt genieten en neem kleine hapjes. Wees er met je volledige aandacht bij. Neem pas een nieuwe hap als je mond leeg is.
 3. Stop met eten zodra je een prettig, voldaan gevoel hebt. Voorkom dat je te vol zit en laat altijd iets op je bord liggen.
 4. Drink flink wat water van tevoren.
 5. Verval niet in Zwart/Wit-denken. Elk voedingsmiddel heeft zijn goede en slechte eigenschappen, al zit hier natuurlijk verschil in. Kijk meer naar de balans: als je een  suikerrijk dessert neemt, balanceer je dat de volgende dag bijvoorbeeld uit met een gezond ontbijt. Het gaat om het grotere geheel, houd dat altijd voor ogen. Etiketten als goed of fout geven je stress en kunnen er juist voor zorgen dat je je gaat overeten.
 6. Wees je bewust waarom je iets eet. Heb je echt trek of doe je het omdat het van je verwacht wordt? Je hoeft niet op alles ja te zeggen, het is aan jou om hier een keuze in te maken. Of spelen andere emoties een rol?
 7. Wees met je gedachten in het NU, niet bij gisteren of morgen maar wees volledig aanwezig in het nu.
 8. Accepteer het als je vindt dat je teveel hebt gegeten, straf jezelf hier niet voor en ga gewoon door op het gezonde pad dat je aan het bewandelen bent. Wees zacht voor jezelf.
 9. Zorg dat je zo min mogelijk stress hebt zodat je dicht bij je gevoel bent en niet gedachteloos zomaar alles naar binnen propt. Als je buitenshuis een etentje hebt, zorg dan dat je ontspannen aankomt.
 10. Maak altijd de best mogelijke keuze voor dat moment.
 11. Kopieer niet klakkeloos de eetgewoontes van je tafelgenoten, blijf altijd bij jezelf en jouw behoeftes.
 12. Maak bescheiden porties als jij de gastvrouw/heer bent, waarschijnlijk waardeert de rest van je gezelschap dat ook.
 13. Wees je ervan bewust als je het idee hebt door voeding bepaalde gevoelens te willen bereiken of juist onderdrukken en kijk hoe je hier op een constructievere wijze mee om kunt gaan.
 14. Het is okee als je eten weigert indien het niet goed voor je voelt, je kunt niet altijd iedereen pleasen. Kom gerust voor jezelf op en als iemand gekwetst reageert  op jouw weigering, heeft diegene werk aan de winkel, niet jij.
 15. Wees oprecht dankbaar voor elke maaltijd en geniet van elke hap die je neemt.
 16. Maak tussendoor of na het eten een lekkere wandeling zodat de vertering iets soepeler verloopt.
 17. Besef dat een paar dagen (te) veel eten niet direct betekent dat je drie kilo aankomt, dat is praktisch onmogelijk. Gewicht kan sowieso nogal schommelen in een paar dagen tijd, het kan net zo goed zijn dat je wat meer vocht vasthoudt bijvoorbeeld.
 18. Heb een neutrale houding tegenover eten en zie het als bijzaak.
 19. Zet de mobiele telefoons en tv uit zodat er geen stoorzenders zijn. Geniet liever van een relaxt achtergrondmuziekje zodat je volledige aandacht aan je tafelgenoten kunt schenken.
 20. Bedenk en zie van tevoren de scenario’s hoe je het graag zou willen, bijvoorbeeld genoeg hebben aan twee koekjes in plaats van de halve schaal. Fake it untill you make it. Visualisatie gaat vooraf aan de werkelijkheid.
 21. Als je vindt dat je te snel eet, eet dan eens met je andere hand (of met stokjes).
 22. Probeer de ingrediënten van een gerecht te achterhalen als je het niet zelf hebt gemaakt, eventueel als soort van gezamenlijk spel.

Hopelijk neemt het wat stress bij je weg. Wees vooral niet te streng, veroordeel jezelf niet en geniet van fijne, gezellige en smaakvolle feestdagen.

Feestelijke groeten, Jenny

P.S.: Mocht je vaker in de val van emotie-eten trappen en daar na de feestdagen concreet mee aan de slag willen gaan, help ik je graag verder door middel van persoonlijke coaching

Geef een reactie