Ben jij je blubberarmen zat?

Vaak gaan we ervan uit dat we met het verstrijken der jaren genoegen moeten nemen met bepaalde ongemakken en zichtbare verouderingsverschijnselen. Zo vinden we het vrij normaal dat vrouwen vanaf een zekere leeftijd hun ‘zwabberarmen’ netjes bedekken, dat onderkinnen oppoppen of dat we in een relatief kort tijdsbestek centimeters in lengte afnemen. Verschijnselen die je zéker niet zomaar hoeft te accepteren.

Verstoorde balans

Een losser wordende huid heeft vaak te maken met te weinig groeihormoon aan de ene kant en te veel cortisol (stresshormoon) aan de andere kant. De verhouding tussen die twee is simpelweg niet optimaal. Het klopt dat bepaalde hormonen, waaronder de geslachtshormonen, vanaf ongeveer het 40e jaar afnemavoen, maar er is gelukkig genoeg mogelijk om het tot op hoge leeftijd in balans te houden. Zolang je weet waar je op moet letten, hoef je je niet bij deze zogenaamde ouderdomsverschijnselen neer te leggen.
Belangrijk bij het behoud van collageen en een strakke huid is dat je de aanmaak van groeihormoon moet zien te verhogen en het cortisolgehalte zo laagmogelijk houdt zodat de verhouding weer in balans komt. En bovenarmen de volgende zomer dus niet meer bedekt hoeven te worden ;-). Bij ernstige vermoeidheid, bijnieruitputting of extreme stress is het in de regel zaak om eerst het cortisolgehalte te verlagen alvorens tot het stimuleren van het groeihormoon over te gaan (laat je in die situaties altijd begeleiden).

Begin met je eerst te richten op het zo laag mogelijk houden van het stressniveau (cortisol) zodat de verhouding tussen groeihormoon en cortisol zich kan herstellen. Cortisolproductie houd je laag door;

Wandel of fiets dagelijks 30-45 minuten op een relaxt tempo, niet op de loopband tussen vier muren maar lekker buiten in de natuur;

Overtrain jezelf niet, anders kun je niet herstellen en blijft naast een verhoogd cortisolgehalte het groeihormoon achterwege, een situatie die je juist niet wilt (je hebt dan wel de spieren maar veroudert ook sneller). Rustdagen zijn altijd nodig;

♡ Geef prioriteit aan een goede nachtrust en slaap minimaal 7 tot 8 uur per nacht. Geniet van een middagdutje als je schema dat toelaat;

♡ Ga voor 23.00 uur naar bed en smeer eventueel wat magnesiumolie;

Vermijd na 21.30 uur het licht van tv, laptop en mobiele telefoon. Je kunt in verband met de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) beter genieten van ouderwets gedrukte letters bij gedempt licht;

♡ Beperk zoveel mogelijk de stressoren in je leven. Dit is helaas soms een utopie, ontdoe je dan ook dagelijks van stressbronnen door bijvoorbeeld te wandelen, mediteren of het uitoefenen van je lievelingshobby- of sport;

♡ Eet elke dag volop sla (hoe donkerder de sla hoe beter) en verwerk zoveel mogelijk bladgroen in je smoothie;

♡ Neem een omega-3 of visoliesupplement en eet bij elke maaltijd iets van gezonde vetten;

♡ Voeg eventueel een vitamine B-supplement en B-12 aan je ochtendritueel toe, zeker als je vegetarisch of veganistisch eet;

♡ Vermijd suikers, ook alle verborgen suikers in voorverpakte voeding en junkfood. Het is belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo veel mogelijk in balans is zodat er geen extra cortisol  wordt aangemaakt;

Beperk alcoholmomenten tot 1 of 2 x per week en nuttig zeker niet elke dag een glaasje;

♡ Drink maximaal 1-2 koffie per dag (voor 15.00 uur);

Snack of snoep niet na het avondeten;

Groeihormoon wordt voornamelijk ’s nachts aangemaakt en zorgt onder andere voor stevig spierweefsel en een optimale vetverbranding – vooral in het buikgebied. Het is een van de voornaamste anti-aging hormonenBoost je groeihormoon door de volgende tips na te leven:

♡ Doe aan High Intensity Interval Training (mits je niet oververmoeid bent). Dit is gericht op het principe van korte inspanning afgewisseld met korte rustmomenten waarbij je al snel buiten adem raakt. Vijf tot tien minuten per keer heeft al effect dus een drukke agenda hoeft geen excuus te zijn;

♡ Train 3 x per week 15-20 minuten met een kettlebell of doe aan krachttraining. Train voor snel resultaat vooral de grote spiergroepen zoals de benen;

♡ Put jezelf niet uit door urenlange cardiosessies te verrichten;

♡ Ook hier is een goede nachtrust essentieel. Zonder voldoende slaap vindt er geen of nauwelijks aanmaak van groeihormoon plaats;

♡ Eet elke dag 2 tot 3 x een kleine portie eiwitten bij je maaltijd;  (zie mijn blog over eiwitten)

♡ Eet bij voorkeur maximaal 3 maaltijden per dag en sla af en toe een maaltijd over (bijvoorbeeld het ontbijt) op die manier doe je aan Intermittend Fasting en ‘boost’ je bepaalde hormonen, waaronder het groeihormoon;

♡ Beperk stress en hou cortisol laag (zie tips hierboven);

♡ Zorg voor een dagelijks moment van ontspanning;

♡ Beperk alcohol omdat de aanmaak van groeihormoon via de lever verloopt en een gezonde lever een must is voor voldoende groeihormoon productie;

♡ Wees matig met sojaproducten;

♡ Eet volop bittere, kruisvormige groente als broccoli en boerenkool (ze helen de lever);

♡ Voorkom dat er insuline wordt aangemaakt omdat teveel insuline in je bloed een van de oorzaken van een slappe huid kan zijn. Eet geen suikers en snelle koolhydraten als koek, chips, chocolade etc. en zeker niet voor het slapen gaan. Hoe hoger het insulinegehalte later op de avond is, hoe minder groeihormoon die nacht wordt aangemaakt. Je kunt bij trek laat op de avond beter een kleine eiwitrijke snack nemen.

Extra tip: ondersteun je lever door dit leverreinigingsdrankje op nuchtere maag te drinken:

✳︎ 1/4e deel ongezoete cranberrysap

✳︎ 3/4e deel (mineraal)water

✳︎ 1 theelepel appelciderazijn

✳︎ een beetje uitgeknepen citroen

Een klein glaasje is voldoende voor een gezonde start van de dag. Als je het te zuur vindt, kun je altijd wat rijst- of kokoswater toevoegen, dan wordt het bijna smakelijk.

Als je bovenstaande tips in je leven integreert, herstelt de verhouding cortisol-groeihormoon en de hormonale balans zich.  Groeihormoon wordt niet voor niets het verjongingshormoon genoemd. Teveel cortisol daarentegen zorgt juist voor een versnelde veroudering. Je ziet dat duidelijk bij mensen die in korte tijd (te)veel stress hebben en zichtbaar snel verouderen doordat ze constant in een soort van paniektoestand verkeren omdat cortisolproductie overuren draait. Daar helpt helaas geen enkele rimpelcrème tegen. Gelukkig is er op een andere manier wel aan te werken ?. In mijn volgende blog krijg je tips om de collageenproductie hoog te houden en huidveroudering van binnenuit tegen te gaan.

Wat houdt je tegen om de komende maanden een aantal van mijn tips uit te proberen en de resultaten met open, strakke, armen te ontvangen?!

Eat for your Inner & Outer health!

Geef een reactie