Lente Detox met Jenny

 

 

Ben je niet bepaald blij met je spiegelbeeld, je ietwat te aanwezige buikje, heb je een eeuwig gebrek aan energie, moet jij jezelf het bed uit hijsen en helpen koffie, snelle koolhydraten en suikers je de dag door…? Wil je het anders?! Heb je zin om fluitend op te staan, de hele dag stabiele energie te hebben en als kers op de taart een platte(re) buik te krijgen? Doe dan mee aan deze 10 dagen Lente-detox. Gegarandeerd meer energie, focus, een schoner & slanker lijf en een helder hoofd!

Met deze detox-methode trigger je het groeihormoon; oftewel het vetverbrandingshormoon. Redelijk eenvoudig én smakelijk! Ik loop de dagen stapsgewijs met je door.

k

Ochtend

Zodra je wakker wordt, neem je een beker gekookt water met daarin 1-3 eetlepels verwarmde ghee (geklaarde boter) dat je goed met elkaar mengt -> het moet doorzichtig zijn. Dit drankje kan in het begin wat doorzettingsvermogen van je vragen. Maar als je eenmaal de positieve effecten bemerkt, neem je de pure botersmaak al snel voor lief. Je kunt de hoeveelheid het beste rustig opbouwen en beginnen met een halve of zelfs een kwart eetlepel. Geen zorgen, zelf ben ik ook (nog) een ghee-mietje en zit ik met moeite op 1-1,5 eetlepel.

De ghee met het hete water neem je je om de spijsvertering direct op gang te brengen en om de vet-oplosbare toxines uit je lichaam te spoelen. Niet alleen toxines, ook oude emoties help je weg te spoelen. Ghee triggert het vetmetabolisme, vooral als je het op nuchtere maag neemt – zonder andere voeding! Je darmen worden schoongespoeld en oude gal wordt weggespoeld terwijl het de lever stimuleert om nieuwe gal aan te maken. Het is simpelweg bijna niet meer mogelijk dat oude, vastgekloekte etensresten zich nog aan de darmwand weten te binden. Weg ermee!

Verder zit er in ghee ook veel omega 3 & 9 en de vitamins A, D, E en K2. Dit merk je vooral door de ‘brain-energy’ die je hierna ervaart. Eigenlijk gelijk al vanaf dag 1. Persoonlijk studeer ik opvallend goed op ghee, ik kan zonder problemen urenlang informatie tot me nemen zonder die flauwe excuus-momentjes van de was of het huishouden moeten doen. Of nog erger; een beetje zinloos Netflixen om de bovenkamer rust te geven…

Terug naar jou ?. Je wacht minimaal 30 minuten totdat je een maaltijd neemt – als je die neemt – zodat de ghee goed zijn werking kan doen. Hoe langer je wacht, hoe beter uiteraard.

Vervolgens zijn er zijn drie ontbijt-opties:

Optie 1: Je neemt geen ontbijt, dan doe je aan Intermittend Fasting om de vetverbrandingsmodus flink aan te zwengelen. Je wacht zo lang mogelijk met de eerste maaltijd van de dag totdat je echt trek hebt en je je maag bijna – of echt – hoort rammelen.

Optie 2: Semi-intermittend fasting. Je geniet van een lekkere Bulletproof Koffie. Dit is ook een manier van intermittend fasting, vooral als je het sober houdt en geen suiker, collageenpoeder of (plantaardige) melk aan je koffie toevoegt. Het is vooral voor de koffieliefhebbers net iets makkelijker dan optie 1 en geeft een redelijk gevuld gevoel, al kan dit van persoon tot persoon flink verschillen.

Optie 3: Je neemt een ontbijt met veel groenten, eiwitten en weinig vetten. Warme maaltijden zijn beter dan koud zodat je de spijsvertering  ontlast. Probeer maar eens een kitcharie-ontbijt als je in bent voor een experiment. Is je dat net iets te gortig, dan zijn gestoomde groente met veel kruiden ook prima. Deze tien dagen bevatten alle maaltijden weinig vetten – behalve dus het glas ghee! – zodat je lichaam tussen de maaltijden door de kans krijgt om je lichaamsvet te verbranden in plaats van het vet dat je eet. Dit is de kern van de detox: lichaamsvet laten verbranden! Na deze tien dagen – zodra jij je doel hebt bereikt – verhoog je de porties gezonde vetten.

g

Middag

Rond 12 uur werkt je spijsvertering het beste, daarom neem je nu de grootste maaltijd van de dag. Je kunt wederom kitcharie nemen: dit is een uitgebalanceerde maaltijd van groente, eiwitten en trage koolhydraten. Of wat denk je van mungbonensoep? Eventueel met een beetje rijst als soep alleen niet voldoende verzadigt. Onthoud steeds dit: eet bij elke maaltijd veel (gestoomde of gekookte) groente, een handvol eiwitten en een kleine (!) portie gezonde vetten en vergeet vooral je kruidenrekje niet. Deze voedsel-combinatie zorgt voor een lange verzadiging. Tussen de maaltijden door hoef je in principe geen trek hebben. Heb je dat toch, dan maak je de porties wat groter. De keuken weegschaal kun je tijdens deze detox in ieder geval in de kast laten staan, lekker makkelijk.

g

Avond

De avondmaaltijd nuttig je het liefst voor 19.00 uur en is weer iets kleiner dan de lunch. De inhoud is grofweg hetzelfde als bij de lunch en je vermijdt pasta, rijst en vlees en vis. Leg de nadruk op bladgroen en groentes, die heb je nodig om de lever schoon te spoelen en toxines te verwijderen. Vermijd rauw eten, dit kost je spijsvertering teveel energie en die heb je deze periode hard nodig. Daarbij veroorzaakt het lucht in de darmen, vooral voor de Vata-types.

g

Aantal maaltijden

Je kunt variëren met 2 of 3 maaltijden per dag. Het is goed om regelmatig in aantal af te wisselen om je systeem ‘scherp’ te houden. De ene dag neem je bijvoorbeeld twee maaltijden en de dag erop drie en dan weer twee. Zo kun je ook je eerste maaltijd om 11.00 uur nemen en de tweede om 16.00 uur en daarna niet meer. Kijk vooral welke tijdstippen goed voor jou voelen. De inhoud van de maaltijden op zich mogen deze periode hetzelfde zijn, het gaat vooral om variatie in tijden en het aantal maaltijden per dag dat deze 10 dagen belangrijk is.

g

Tussendoortjes

Je neemt tijdens de detox geen tussendoortjes. Als je tussendoor trek hebt, maak je de maaltijdporties van ontbijt, lunch en/of avondmaal wat groter. Het is belangrijk om tussendoor niet te snacken zodat je alvleesklier geen insuline hoeft aan te maken en je makkelijker op de vetverbrandingsstand komt. Mooie kans om deze snack-gewoonte te doorbreken! En meer dan een diepgewortelde gewoonte is het meestal niet.

g

Drinken

Je drinkt niet tijdens het eten (hoogstens wat kleine slokjes) en drinkt vooral tussen de maaltijden door. Kies uit:

Streef naar 1,5 liter per dag en doe aan ‘bulk-drinken’, dit houdt in dat je niet de hele dag door kleine slokjes neemt maar het beperkt tot een paar drink-momenten. De oermens zal het vast niet voor niets zo hebben gedaan. Drink geen koude drankjes. Dit blust het spijsverteringsvuur en je wilt het juist gaande houden!! Denk deze 10 dagen vooral in WARMTE. Zowel qua eten als qua drinken.

g

Not to take

Je vermijdt tijdens de detox:

 • Suiker
 • Rijst (eventueel met mate als je geen gewicht hoeft te verliezen)
 • Aardappelen
 • Brood, crackers
 • Pasta
 • Voorverpakte snacks, repen
 • Transvetten: bv patat, chips
 • Tarweproducten
 • Vlees en vis
 • Eieren
 • Zuivelproducten

Geen nood als je toch overstag gaat, houd altijd de rode draad in ogen en pak die gewoon weer op.

g

Slapen

Streef naar 7-8 uur slaap per nacht. Je hebt je slaap nodig om groeihormoon aan te maken. Zonder (voldoende) slaap is het lastig afvallen en detoxen, dit wordt nogal eens onderschat maar het is echt essentieel. Bij moeilijk inslapen, benevel je je slaapkamer met pure lavendelolie om de slaap sneller te vatten.

j

Sport & bewegen

Optimaal gesproken, sport je nàdat je de ghee hebt genomen en vóórdat je ontbijt of van een Bulletproof Koffie geniet. Sporten op een lege maag zorgt voor een extra stimulans om vet te verbranden. Ik begrijp dat niet ieders agenda het toelaat, geen zorgen als dat zo is: je kunt het bewegen ook over de dag verdelen of ’s avonds een uurtje sporten. Het beste is om gedurende de dag minimaal elk uur even een paar minuten te bewegen (bv. springtouwen, kettlebell, trappenlopen). Die mini-breaks zetten uiteindelijk meer zoden aan de dijk dan een paar keer per week een (half) uur intensief sporten. Daar compenseer je het vele zitten op een dag niet mee. Het gaat om de constante onderbrekingen die nodig zijn.

h

Ondersteuning

Om het detox effect te versterken, neem je voor het slapen gaan 0,5-1 EL tripalapoeder met warm water in. Dit haalt op een milde doch grondige manier een extra bezem door je darmen heen. De smaak is wat bitter en terwijl ik dit typ, besef ik me dat een understatement hier ernstig van toepassing is ;-). Ook hier weer: je doet het voor het goede doel. Neus dicht en snel drinken en daarna nog even door- en wegspoelen met wat warm water.

j

Lichaamsmassage

Om nog meer profijt uit de detox te halen, raad ik je aan om je hele lichaam dagelijks met warme sesamolie in te smeren. Dit kan voor het slapen gaan maar ook tien minuten voor het douchen, het is maar net wat in je schema past en waar je voorkeur naar uitgaat. In dit blog leg ik uit wat voor goeds deze eenvoudige behandeling allemaal voor je doet.

j

Trek

Forceer niet als je geen trek hebt. Het is sowieso belangrijk om alleen te eten als je trek hebt! Vaak weten we niet eens meer hoe dat voelt, terwijl het zoveel meer genieten is van een maaltijd als je maag er echt klaar voor is. Eet niet teveel, 1/3e van je maag vullen is meer dan genoeg zodat er nog wat ruimte overblijft voor lucht en drankjes na de maaltijd.

j

Groene monstertje

Het kan zijn dat je in meer of mindere mate snaaitrek krijgt. Dit is een teken dat er onverwerkte voedselresten of emoties in je lichaam huizen, ook wel ‘sticky stuff’ genoemd. Deze drang kan zich als een groen monstertje kenbaar maken. We kennen het allemaal wel, je móet nu chocolade eten omdat je het verdiend hebt, omdat je het zo zwaar hebt, omdat je hard hebt gewerkt of omdat het zo gezellig is. De meest uiteenlopende excuses om maar goed te praten dat je aan je zoetbehoefte mag voldoen.

Op zo’n zwak moment neem je tijdens de detox een groot glas warm water dat je langzaam slokje voor slokje opdrinkt. Daarna ga je een blokje om of doe je het huishouden. Je komt in ieder geval in beweging. Als het goed, is heb je daarna meer energie en is de zoetbehoefte verdwenen: een teken dat het inderdaad onverwerkte voedselresten of emoties zijn die er alles aan doen om bij je te blijven. Op dit soort momenten heb je wat wilskracht nodig om dit patroon te doorbreken en het groene monstertje te verslaan. Lukt het, dan is de suikerverslaving na deze tien dagen doorbroken. En dat is zó fijn om daar niet meer afhankelijk van te zijn! Denk altijd aan het lange-termijn-effect en niet aan het korte-genot-moment. Dat korte genotmomentje is voorbij voordat je er erg in hebt dus dan kun je het net zo goed laten, toch?

Doe je mee aan mijn Lente-Detox? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze gerust!

 

Opgeruimde groetjes,
Jenny

 

Geef een reactie