That time of the month…

Ongemakjes

Vorig jaar schreef ik een blog met daarin tips hoe je maandelijkse ongemakken kunt verhelpen en hoe je de oestrogeen- en progesteronwaardes in balans kunt houden. Vooral na je 35ejaar is enige actie op dit gebied niet geheel overbodig. Zadenrotatie, voeding, progesteroncrème en bepaalde supplementen ondersteunen je hier op een natuurlijke manier bij. Je vindt dit blog hier.

 

Extra tip

Een jaar later breid ik het lijstje graag uit met een tip in de categorie essentiële oliën. Wat mij betreft met stip op nummer 1! De essentiële olieblend waar ik het over heb, laat zich ‘Clarycalm, monthly blend for women‘ noemen. It’s all in the name. Enigszins sceptisch en zonder een enkele verwachting probeerde ik het een paar maanden geleden uit. Rugpijn, moeheid en een ietwat labieler gestel waren in mijn ogen nou eenmaal ongemakjes die er ‘die dagen’ bij hoorden. Ik smeerde de olie-blend op mijn onderrug en merkte dat de rugpijn na een half uur zo goed als verdween. Ik hing het op aan toeval maar elke keer als de rugpijn terugkeerde en ik de blend opsmeerde, verdween de pijn weer net zo snel. Tja, dan verdwijnt je sceptische houding net zo snel mee natuurlijk. Mijn energieniveau bleef bovendien prima op peil dus ik kon echt niet meer ontkennen dat de oliën ook op dit gebied van mijn leven van nut bleken te zijn. En aangezien wij vrouwen te veel en onnodig lijden rondom onze cyclus, zeg ik het voort 😊.

 

Waar bestaat Clarycalm uit?

Wat de Clarycalm zo bijzonder maakt, is de diversiteit aan oliën die zijn samengevoegd om er een mooi geheel van te maken. Dit zijn de bestanddelen:

Clary Sage (salie/scharlei): helpt opvliegers temperen en reguleert PMS-klachten. Clary Sage bevat natuurlijke fytonutriënten en is een veel gebruikt kruid bij vrouwen in (of net voor) de overgang. Het brengt oestrogen en progesteron in balans en heeft een ontspannende werking op het lichaam.

Lavendel: staat bekend om de kalmerende werking en de ondersteuning bij stress (zowel mentaal als fysiek) en stemmingswisselingen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat lavendel stressverlagend werkt en het storingen tijdens de menopauze verlicht. Lavendel verzacht de emoties gerelateerd aan PMS-klachten.

Bergamot: deze citrusachtige geur werkt opbeurend, vermindert angst en depressieve gevoelens. Bergamot werkt krampstillend en koelt af bij opvliegers. Ook bevordert het een goede nachtrust. Het is een harmoniserende olie, vooral samen in de combinatie met Ylang Ylang en lavendel. Er worden minder stresshormonen aangemaakt waardoor je meer rust ervaart. Een mooie olie die je emoties weer in balans brengt.

Roomse Kamille: een milde olie die de zenuwen kalmeert en emotioneel evenwicht herstelt. Het gaat depressieve gevoelens, slapeloosheid en stress tegen en zorgt dat je minder prikkelbaar reageert. Roomse Kamille werkt krampstillend en verlicht symptomen die je in de menopauze kunt hebben. Het is de olie van tevredenheid en geduld. Willen we dit niet allemaal?

Ylang Ylang: een van mijn persoonlijke favoriete oliën. Dit tropische bloemetje werkt krampstillend, rustgevend en als een antidepressivum. Ylang ylang werkt kalmerend, tempert je woede en brengt je hormonen in balans. Je cognitieve vaardigheden krijgen een boost met deze olie, misschien wel mede door het kalme, rustige gevoel dat het je geeft.

Cedarwood (cederhout): Ook deze olie werkt rustgevend op je hele gestel en kalmerend en harmoniserend op je hormonen. Het heeft een zachte, houtachtige geur die je de illusie van een boswandeling op een heerlijke herfstochtend geeft. Cederhoutolie helpt je letterlijk om te aarden en dit is voor vrouwen in de late vruchtbare jaren welkom omdat de lucht- en etherelemementen (vata) in die leeftijdsfase verhogen. Ik heb hier ooit een blog over geschreven. Je houdt je ‘Vata” mede in balans door andere aardende essentiële oliën zoals cederhout, vetiver, sandelhout etc. Tegenstellingen is waarmee je extremen opheft. Zo eenvoudig werkt de natuur.

Geranium: een olie die van oudsher bij zware menstruaties en bijbehorende klachten wordt ingezet. Een olie die aan te bevelen is bij osteoporose. Emotioneel helpt het je je negatieve herinneringen los te laten en de emoties weer in evenwicht te brengen. Voor de aanstaande moeder is het een mooie olie omdat het je openstelt om in vol vertrouwen liefde aan je kind te geven.

Venkel: een olie die het vrouwelijk voortplantingssysteem ondersteunt en bij (pre)menopauze problemen en PMS-klachten helpt. Hormonale balans ligt weer binnen handbereik als je regelmatig venkelolie toepast in je leven. Het heeft krampstillende eigenschappen omdat het de contracties in de baarmoeder letterlijk vermindert. Ook gaat venkelolie osteoporose (botverlies) door de overgang tegen. Een andere werking is dat het huidproblemenen veroorzaakt door veroudering vermindert.

Carrot Seed Oil (Wortelzaadolie): helpt de menstruatie te reguleren en PMS-symptomen te verzachten.

Vitex Leef/Berry (Monnikspeper): regelt de oestrogeenniveaus en vermindert PMS- en menopauzale klachten.

Palmarosa: helpt stress en spanning te verminderen en werkt tevens opbeurend terwijl het ook nog eens huidproblemen vermindert. Een olie voor zowel het hart als de mind.

Ze zijn ook als afzonderlijke oliën toe te passen, je kunt ze dan zelf verdunnen met een draagolie, bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie. Ga je voor gemak, dan kies je voor de kant-en-klare Clarycalm roller die de ideale samenstelling al heeft.

Voor wie is deze olie blend geschikt?

✓ Sorry mannen, maar dit is bij uitstek een olie voor de dames, het staat zelfs op het etiket van het flesje vermeld.

✓ Het is met name geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het kan al vanaf de puberteit tot de leeftijd van ongeveer 50-55 jaar worden gebruikt (daarna kan natuurlijk ook). Over het algemeen raad ik Clarycalm aan vanaf 35 jaar tot de overgang voorbij is. Eventueel eerder als er sprake is van oestrogeendominantie of menstruele klachten.

✓ Voor vrouwen die een zo probleemloos mogelijke overgang willen hebben. Uit voorzorg of als deze al heeft ingezet..

✓ Voor alle vrouwen die wel eens last hebben van onderstaande klachten.

✓ Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raad ik aan om gebruik van essentiële oliën met je arts te overleggen en sowieso alleen maar verdunde vormen te gebruiken (wat Clarycalm overigens wel is).

 

 

Bij welke klachten helpt Clarycalm?

 • Opvliegers
 • Hevige menstruatie
 • Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn tijdens menstruatie
 • Onregelmatige cyclus
 • Een extreem korte of juiste lange cyclus
 • Langdurige menstruatie
 • Psychische klachten als ongeduldigheid, boosheid, opvliegendheid, neerslachtige gevoelens.
 • PMS-klachten
 • Slaapproblemen
 • Stressklachten


Wanneer gebruik je Clarycalm?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Je kunt het de hele (cyclus)maand door gebruiken om de meest optimale hormonale balans te verkrijgen en behouden.
 • Je kunt het ook vanaf dag 14 gebruiken tot het eind van je menstruatie. Dit is de periode wanneer de meeste klachten zich voordoen.
 • Ik geloof dat innemen op je gevoel het beste werkt, je lichaam weet precies wanneer het wat (natuurlijke) hulp kan gebruiken. Durf daar naar te luisteren. Las af en toe een stopdagje in zodat je lichaam er niet te afhankelijk van wordt.

 

Hoe gebruik je Clarycalm?

Heel simpel: tijdens je menstruatie smeer je het naar behoefte op de pijnlijke plekken, bijvoorbeeld je buik of (onder)rug. Indien nodig herhaal je dit om de 3-4 uur. En als het je om je psychische welzijn gaat tijdens, of net voor je menstruatie, smeer je het op je polsen zodat je er af en toe aan kunt ruiken en de olie kunt inhaleren. Je kunt het ook op je buikstreek of nek aanbrengen of vanaf de handen inademen. Het is een geconcentreerde samenstelling, dus erg zuinig in gebruik. Deze Clarycalm roller is géén blend om oraal in te nemen.

 

Waar kun je het bestellen?

De blend is op mijn webshop via deze link te bestellen. Binnen een week heb jij de magic roller in huis en kun je direct gaan experimenteren. En geloof me: je omgeving zal je ook dankbaar zijn.

 

Ik wens je een kalme, uitgebalanceerde cyclus toe.

En natuurlijk een hele fijne zomer! 🐬

 

Geef een reactie