Essentiële oliën; hoe te beginnen?!

Bijna iedereen die voor het eerst in zijn leven met essentiële oliën in aanraking komt, weet niet zo goed waar te beginnen. De wereld van de essentiële oliën lijkt een nogal groot, soms onoverzichtelijk, gebeuren. Mocht jij net je eerste stap hebben gezet, of op het punt staan ‘van’, dan heb ik dit blog speciaal voor jou geschreven. In hapklare brokjes heb ik enkele basisprincipes in Jip & Janneke taal uitgelegd zodat je de volgende stap kunt gaan zetten en als het goed is vooral wílt gaan zetten. Het werken en leven met essentiële oliën is namelijk allesbehalve ingewikkeld en alleen maar heel erg leuk en doeltreffend 😀. Het is een van mijn langste blogs tot zover dus fijn leesvoer tijdens een koffie- of theemomentje.

 

Inhoudsopgave 

1. Wat is een essentiële olie?
2. Hoe worden essentiële oliën gemaakt?
3. Toepassingsmogelijkheden
4. Verschil tussen enkelvoudige en samengestelde oliën en blends
5. Waar zijn oliën voor te gebruiken?
6. Enkele populaire oliën
7. De geschiedenis van essentiële oliën
8. Zelf mengen
9. Mijn favoriete merk en waarom
10. Hoe aan te schaffen
11. Meer horen/ervaren?

.

1. Wat is een essentiële olie?


Okee, eerst even wat onmisbare basiskennis. Pure essentiële oliën zijn stoffen die in aromatische planten worden aangemaakt en kunnen zowel vluchtig (verdampbaar) als in olie oplosbaar zijn. Het zijn de bloemen, wortels, vruchten of bladen van planten en ook zaadjes of boomschors. De oliën bieden de planten of bomen bescherming van buitenaf en spelen een rol in plantbestuiving. Naast de intrinsieke voordelen voor de planten en het feit dat ze heerlijk ruiken, zijn ze al decennialang in gebruik bij maaltijdbereidingschoonheidsbehandelingen en in de gezondheidszorg. De kracht van de natuur is enorm en van planten is al eeuwenlang de geneeskracht bekend. Iedere olie heeft een specifieke moleculaire structuur, een eigen aroma en unieke eigenschappen wat ervoor zorgt dat het therapeutische eigenschappen heeft.

Essentiële oliën zijn een van de sterkste antioxidanten die je vrijhouden van schade door vrije radicalen. Buiten de therapeutische werking en de heerlijke geuren, werken ze luchtzuiverend, ontgiftend en antibacterieel. Dit uiteraard naast, of bovenop, de specifieke eigenschappen per olie. Essentiele oliën werken op cellulair niveau en brengen natuurlijke balans teug. Ze kunnen de celmembraan doordringen en bacteriën en virussen bestrijden en ze ondersteunen het immuunsysteem. Essentiële oliën worden bij lichamelijke & geestelijke klachten ingezet en ook om de verbinding met jezelf en het ‘goddelijke’ – of hoe je het wilt noemen – te versterken.

Vele huishoudens hebben inmiddels hun complete medicijn- en beautykastjes vervangen door een assortiment aan oliën.
There is an oil for that -> Niet voor niets een gevleugelde uitspraak.

 

l

2. Hoe worden essentiële oliën gemaakt? 

Er zijn twee manieren waarop essentiële oliën worden vervaardigd:

  • Persing: vooral gebruikt om essentiële oliën uit citrusvruchten te winnen. Door middel van mechanische druk wordt de schil geperst en komen de essentiële oliën uit de vrucht of plant vrij.
  • Stoomdestillatie: Het plantmateriaal wordt met stoom verdampt waardoor het water tijdens het afkoelproces van de essentiële oliën gescheiden wordt. Dit is de meest gebruikte methode.

j

3. Toepassingsmogelijkheden


Essentiële oliën
 zijn voor tal van emotionele en lichamelijke ‘issues’ toepasbaar. Je kunt een olie los gebruiken maar ook combineren met elkaar of in complexe formules toepassen.

Hieronder de voornaamste toepassingsmogelijkheden:

  • Topisch (plaatselijk): Onverdund op de huid, het ‘puur’ aanbrengen. Bij een gevoelige huid kun je de olie verdunnen met gefractioneerde kokosolie, amandelolie of olijfolie. Je doet heel lang met een flesje olie omdat je doorgaans maar 1-3 druppels nodig hebt. De olie wordt het snelst opgenomen onder de voeten, op de polsen of achter de oren. Binnen 30 seconden (!) wordt de olie al in de bloedbaan opgenomen.
  • Aromatisch: Je inhaleert de fijne mist of damp uit gecondenseerde olie via een diffuser of vernevelaar. De olie vermengd met water zorgt voor een fijne waterdamp. Ook hier voldoen slechts enkele druppels. Bepaalde essentiële oliën werken erg stimulerend, waar andere juist weer kalmerend en rustgevend werken. Bijkomend voordeel van aromatisch gebruik is dat de lucht gezuiverd wordt van ongewenste geurtjes en ziekteverwekkers in de lucht weert. Daarbij zorgt het voor een constante prikkeling.
  • Directe inhalatie: Wil je snel effect, dan houd je een geopend flesje dicht bij je gezicht en inhaleer je de geur. Geur stimuleert via het reukorgaan de amygdala en beīnvloedt de stemming.
  • Inwendig: Essentiële oliën kunnen ook gebruikt worden als (dieet)supplement bij de ondersteuning van verschillende gezondheidssituaties. Op deze pagina kun je zien welke oliën inwendig (I) te gebruiken zijn. Check dit goed voordat je zelf capsules gaat vullen of een druppeltje pure olie onder je tong legt. Neem maximaal 3-6 druppels per dag.

Of je de essentiële oliën nu op de huid aanbrengt, geniet van de aromatische voordelen door middel van verspreiding in de lucht of de essentiële oliën inneemt… de positieve, gezonde effecten van essentiële oliën zijn eindeloos. Ook ik leer elke dag weer nieuwe mogelijkheden om ze toe te passen of te variëren.

j

4. Verschil tussen enkelvoudige oliën, samengestelde oliën en rollers.


Er zijn drie varianten essentiële oliën:

Enkelvoudige olie: dit is olie van één bepaalde plant, boom, bloem, wortel zaad of hars. De essentiële olie van die specifieke plant zitten in een flesje. De olie kan overigens bestaan uit tientallen, zo niet honderdtallen, inhoudsstoffen waardoor de werking van sommige oliën met elkaar te vergelijken zijn en dus te rubriceren. En toch is elk uniek op zijn eigen manier. Voorbeelden van enkelvoudige oliën zijn: rozemarijn, lavendel en jasmijn.

Samengestelde olie: bij een samengestelde olie vindt je in de regel drie tot vijf soorten oliën in een flesje om een specifiek doel te bereiken. Bijvoorbeeld in de samengestelde olie Smart & Sassy zitten de oliën grapefruit, lemon, pepermunt, gember en kaneel die er samen voor zorgen dat je minder hongergevoel hebt en een stabielere bloedsuikerspiegel hebt waardoor je eenvoudiger gewicht kunt verliezen en je je minder snel aan snaaitrek overgeeft. Het voorwerk qua perfecte samenstelling en onderlinge balans van de oliën is met een samengestelde olie al voor je gedaan. Al kun je het natuurlijk ook zelf samenstellen met losse oliën en zodoende variëren met de exacte hoeveelheden per olie.

Roller: het kenmerk van een roller is dat de pure olie vermengd is met een draagolie, meestal gefractioneerde kokosolie. Op deze manier is het ook zonder problemen voor kinderen te gebruiken en toe te passen op een gevoelige huid. Ze zijn makkelijk mee te nemen en eenvoudig in gebruik. Rollers bestaan er van enkelvoudige oliën en van samengestelde oliën.

 

.

5. Waar is het voor te gebruiken?

Zoals al eerder geciteerd is er voor ‘alles’ een olie. Je kunt het zo gek niet bedenken maar ik doe toch een poging met enkele (gechargeerde) voorbeelden:

Citrusgeuren als lemon en wild orange voor als je je lichter en blijer wilt voelen, voor een opwekkend gevoel.

Rustgevende geuren als lavendelolie als je beter wilt slapen of last hebt van angsten

Aardende geuren als patchouli of mirre als je teveel in je hoofd zit en je zowel letterlijk als figuurlijk sterker in het leven wilt staan.

Frisse, sauna-achtige geuren als breathe, eucalyptus en pepermunt voor de nodige mentale helderheid (op een relaxte manier) en ook om beter en dieper adem te kunnen halen.

– Echte bloemengeuren als Roos, Helichrysum en jasmijn voor een mooiere huid en teint.

 

Er zijn heel wat boeken over alles rondom essentiële oliën te lezen. Als je het interessant vindt om hier meer over te leren, kan ik het boek ‘Modern Essentials ’aanraden, een helder geschreven boek en een praktisch naslagwerk.

..

6. Enkele populaire oliën

Bepaalde oliën zijn zo breed en krachtig qua werking dat ze wereldwijd in de top drie staan:

Lavendel: Wie geniet er niet van de geur van een lavendelplant? En wie wordt er niet blij van de nòg intenser ruikende pure lavendelolie? Iedereen toch, vooral bij diep inhaleren van de geur! Lavendel zorgt voor een kalm gevoel, bevordert een optimale nachtrust, maakt angsten en spanningen minder, werkt bij eczeem/zonne-uitslag/muggenbulten en bij hoofdpijn en allergieën. En dit is zomaar een greep van wat lavendel voor je kan betekenen. In het algemeen werkt lavendel kalmerend. Iets waar velen blijkbaar naar verlangen anders zouden we de geur van een lavendelplant niet zo instinctief diep tot ons nemen.

Citroen: Ook al zo veelzijdig toepasbaar deze verfrissende geur. Bijvoorbeeld om je lichaam en lever te helpen ontgiften, eenvoudigweg door een druppeltje citroenolie aan je water of smoothie toe te voegen. Citroen is een opwekkende, verkwikkende geur die je zelfvertrouwen stimuleert en je linker (logische) brein stimuleert. Top dus voor de nodige focus tijdens ingewikkeld denkwerk of als je moet studeren. Verder werkt het niet alleen reinigend in je lichaam maar ook in de keuken als een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Pepermunt: Iets verkeerds gegeten of last van je buik? Pepermunt kan je goed helpen, het verlicht spijsverteringsproblemen. Ook zorgt het voor een frisse smaak in je mond en helpt het de vier-uur-dip tegengaan doordat het je alertheid en concentratie verhoogt. Pepermunt is een verkoelende olie, smeer het maar eens op bij hoofdpijn of nekpijn, meestal komt dat door teveel hitte in het lichaam dat je op deze manier tegengaat. Het opent je luchtwegen en ook je hart, twee vliegen in 1 klap dus.

.

7. De geschiedenis van essentiële oliën

De geschiedenis van essentiële oliën gaat ver terug, heel ver. De Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten die er (op hun manier) gebruik van maakten. Persoonlijk smul ik van de verhalen van Cleopatra. De mooiste vrouw die ooit op aarde bestaan heeft, baadde en waande zichzelf graag overdadig in allerlei soorten essentiële oliën. Haar prachtige, mooie huid dankte ze onder andere aan rozen-, geranium- en lavendelolie. Voor haar mood, en naar het schijnt zakelijke inzicht en intelligentie, gebruikte ze bijvoorbeeld Neroli-olie. Zij zag al in dat de  oliën veel meer deden dan enkel lekkere geuren verspreiden.

.

8. Zelf mengen 

Ik denk dat we er diep vanbinnen allemaal van houden om ons op een creatieve manier te uiten. Dat kan zijn met: klussen in huis, verven, sieraden maken, schrijven, kokkerellen, tuinieren, etc.. en op een bepaalde manier valt sporten hier ook onder. Het zijn van die momenten waarop je je weer verbonden voelt met je innerlijk kind, weg uit het hoofd en vol in het hart. Ik kan momenteel mijn creativiteit kwijt in het maken van eigen olie-blends en mengsels. Geen groter genoegen dan een samenstelling te bedenken voor bijvoorbeeld een pijnlijk botje, spierpijn, buikpijn, een droge huid, liefdesverdriet of een sloom gevoel. Geef mij een probleem en ik brouw met liefde een mengsel voor jou of voor mezelf om het leed wat te verzachten. Een mengsel dat gebaseerd is op de nodige wetenschappelijke onderzoeken maar zeker ook op mijn eigen gevoel en intuïtie. Steeds meer dat laatste eigenlijk.

Creatief bezig zijn geldt ook voor het maken van capsules met daarin essentiële oliën. Dit is praktisch het eerste wat ik ’s morgens aan de ontbijttafel doe; een mengsel van de dag maken dat ik in een capsule verwerk en met een glas water inneem. Sinds de oliën in mijn leven zijn, moet ik wel een half uur eerder opstaan want die flesjes hebben vanaf het moment van opstaan al een magnetische aantrekkingskracht… Enfin, waar wilde ik heen: als je behoefte hebt aan meer contact met je innerlijk kind, hoe vaag het misschien ook klinkt, probeer dan eens te experimenteren met eigen gemaakte mengsels. Ik verkoop een aantal glazen rollerflesjes in mijn webshop om je op weg te helpen.

Als het gaat om het mengen van oliën – bijvoorbeeld door gebruik te maken van een diffuser– heb ik ontdekt dat oliën van dezelfde kleurgroep (elke olie heeft een kleur op het etiket) het verrassend goed doen samen. Zo geniet ik op dit moment van schrijven van een mix van Passion, On guard en Frankincense. Allemaal geuren met een rood label. Probeer het maar eens om kleurgroepen aan te houden. Al wil dit natuurlijk niet zeggen dat dit een must is.

 

P.S.: Heb je een account op Instagram? Volg me dan op jenny.bor voor leuke wetenswaardigheden, nieuwtjes en DIY-tips op het gebied van essentiële oliën.

 

 

Geef een reactie