Essentiële oliën; hoe te beginnen?!

Bijna iedereen die voor het eerst in zijn leven met essentiële oliën in aanraking komt, weet niet zo goed waar te beginnen. De wereld van de essentiële oliën lijkt een nogal groot, soms onoverzichtelijk, gebeuren. Mocht jij net je eerste stap hebben gezet, of op het punt staan ‘van’, dan heb ik dit blog speciaal voor jou geschreven. In hapklare brokjes heb ik enkele basisprincipes in Jip & Janneke taal uitgelegd zodat je de volgende stap kunt gaan zetten en als het goed is vooral wílt gaan zetten. Het werken en leven met essentiële oliën is namelijk allesbehalve ingewikkeld en alleen maar heel erg leuk en doeltreffend 😀. Het is een van mijn langste blogs tot zover dus fijn leesvoer tijdens een koffie- of theemomentje.

 

Inhoudsopgave 

1. Wat is een essentiële olie?
2. Hoe worden essentiële oliën gemaakt?
3. Toepassingsmogelijkheden
4. Verschil tussen enkelvoudige en samengestelde oliën en blends
5. Waar zijn oliën voor te gebruiken?
6. Enkele populaire oliën
7. De geschiedenis van essentiële oliën
8. Zelf mengen
9. Mijn favoriete merk en waarom
10. Hoe aan te schaffen
11. Meer horen/ervaren?

.

1. Wat is een essentiële olie?


Okee, eerst even wat onmisbare basiskennis. Pure essentiële oliën zijn stoffen die in aromatische planten worden aangemaakt en kunnen zowel vluchtig (verdampbaar) als in olie oplosbaar zijn. Het zijn de bloemen, wortels, vruchten of bladen van planten en ook zaadjes of boomschors. De oliën bieden de planten of bomen bescherming van buitenaf en spelen een rol in plantbestuiving. Naast de intrinsieke voordelen voor de planten en het feit dat ze heerlijk ruiken, zijn ze al decennialang in gebruik bij maaltijdbereidingschoonheidsbehandelingen en in de gezondheidszorg. De kracht van de natuur is enorm en van planten is al eeuwenlang de geneeskracht bekend. Iedere olie heeft een specifieke moleculaire structuur, een eigen aroma en unieke eigenschappen wat ervoor zorgt dat het therapeutische eigenschappen heeft.

Essentiële oliën zijn een van de sterkste antioxidanten die je vrijhouden van schade door vrije radicalen. Buiten de therapeutische werking en de heerlijke geuren, werken ze luchtzuiverend, ontgiftend en antibacterieel. Dit uiteraard naast, of bovenop, de specifieke eigenschappen per olie. Essentiele oliën werken op cellulair niveau en brengen natuurlijke balans teug. Ze kunnen de celmembraan doordringen en bacteriën en virussen bestrijden en ze ondersteunen het immuunsysteem. Essentiële oliën worden bij lichamelijke & geestelijke klachten ingezet en ook om de verbinding met jezelf en het ‘goddelijke’ – of hoe je het wilt noemen – te versterken.

Vele huishoudens hebben inmiddels hun complete medicijn- en beautykastjes vervangen door een assortiment aan oliën.
There is an oil for that -> Niet voor niets een gevleugelde uitspraak.

 

l

2. Hoe worden essentiële oliën gemaakt? 

Er zijn twee manieren waarop essentiële oliën worden vervaardigd:

 • Persing: vooral gebruikt om essentiële oliën uit citrusvruchten te winnen. Door middel van mechanische druk wordt de schil geperst en komen de essentiële oliën uit de vrucht of plant vrij.
 • Stoomdestillatie: Het plantmateriaal wordt met stoom verdampt waardoor het water tijdens het afkoelproces van de essentiële oliën gescheiden wordt. Dit is de meest gebruikte methode.

j

3. Toepassingsmogelijkheden


Essentiële oliën
 zijn voor tal van emotionele en lichamelijke ‘issues’ toepasbaar. Je kunt een olie los gebruiken maar ook combineren met elkaar of in complexe formules toepassen.

Hieronder de voornaamste toepassingsmogelijkheden:

 • Topisch (plaatselijk): Onverdund op de huid, het ‘puur’ aanbrengen. Bij een gevoelige huid kun je de olie verdunnen met gefractioneerde kokosolie, amandelolie of olijfolie. Je doet heel lang met een flesje olie omdat je doorgaans maar 1-3 druppels nodig hebt. De olie wordt het snelst opgenomen onder de voeten, op de polsen of achter de oren. Binnen 30 seconden (!) wordt de olie al in de bloedbaan opgenomen.
 • Aromatisch: Je inhaleert de fijne mist of damp uit gecondenseerde olie via een diffuser of vernevelaar. De olie vermengd met water zorgt voor een fijne waterdamp. Ook hier voldoen slechts enkele druppels. Bepaalde essentiële oliën werken erg stimulerend, waar andere juist weer kalmerend en rustgevend werken. Bijkomend voordeel van aromatisch gebruik is dat de lucht gezuiverd wordt van ongewenste geurtjes en ziekteverwekkers in de lucht weert. Daarbij zorgt het voor een constante prikkeling.
 • Directe inhalatie: Wil je snel effect, dan houd je een geopend flesje dicht bij je gezicht en inhaleer je de geur. Geur stimuleert via het reukorgaan de amygdala en beīnvloedt de stemming.
 • Inwendig: Essentiële oliën kunnen ook gebruikt worden als (dieet)supplement bij de ondersteuning van verschillende gezondheidssituaties. Op deze pagina kun je zien welke oliën inwendig (I) te gebruiken zijn. Check dit goed voordat je zelf capsules gaat vullen of een druppeltje pure olie onder je tong legt. Neem maximaal 3-6 druppels per dag.

Of je de essentiële oliën nu op de huid aanbrengt, geniet van de aromatische voordelen door middel van verspreiding in de lucht of de essentiële oliën inneemt… de positieve, gezonde effecten van essentiële oliën zijn eindeloos. Ook ik leer elke dag weer nieuwe mogelijkheden om ze toe te passen of te variëren.

j

4. Verschil tussen enkelvoudige oliën, samengestelde oliën en rollers.


Er zijn drie varianten essentiële oliën:

Enkelvoudige olie: dit is olie van één bepaalde plant, boom, bloem, wortel zaad of hars. De essentiële olie van die specifieke plant zitten in een flesje. De olie kan overigens bestaan uit tientallen, zo niet honderdtallen, inhoudsstoffen waardoor de werking van sommige oliën met elkaar te vergelijken zijn en dus te rubriceren. En toch is elk uniek op zijn eigen manier. Voorbeelden van enkelvoudige oliën zijn: rozemarijn, lavendel en jasmijn.

Samengestelde olie: bij een samengestelde olie vindt je in de regel drie tot vijf soorten oliën in een flesje om een specifiek doel te bereiken. Bijvoorbeeld in de samengestelde olie Smart & Sassy zitten de oliën grapefruit, lemon, pepermunt, gember en kaneel die er samen voor zorgen dat je minder hongergevoel hebt en een stabielere bloedsuikerspiegel hebt waardoor je eenvoudiger gewicht kunt verliezen en je je minder snel aan snaaitrek overgeeft. Het voorwerk qua perfecte samenstelling en onderlinge balans van de oliën is met een samengestelde olie al voor je gedaan. Al kun je het natuurlijk ook zelf samenstellen met losse oliën en zodoende variëren met de exacte hoeveelheden per olie.

Roller: het kenmerk van een roller is dat de pure olie vermengd is met een draagolie, meestal gefractioneerde kokosolie. Op deze manier is het ook zonder problemen voor kinderen te gebruiken en toe te passen op een gevoelige huid. Ze zijn makkelijk mee te nemen en eenvoudig in gebruik. Rollers bestaan er van enkelvoudige oliën en van samengestelde oliën.

Natuurlijk is er altijd een uitzondering op de regel: zo zijn er ook rollers van alleen essentiële oliën gemaakt, dus zonder draagolie. Immortelle bijvoorbeeld, die bestaat onder andere uit Frankincense, roos en lavendel en wordt gebruikt om oogrimpels te bestrijden. Die kun je eventueel zelf aanlengen als je ze te geconcentreerd vindt.

.

5. Waar is het voor te gebruiken?

Zoals al eerder geciteerd is er voor ‘alles’ een olie. Je kunt het zo gek niet bedenken maar ik doe toch een poging met enkele (gechargeerde) voorbeelden:

Citrusgeuren als lemon en wild orange voor als je je lichter en blijer wilt voelen, voor een opwekkend gevoel.

Rustgevende geuren als lavendelolie als je beter wilt slapen of last hebt van angsten

Aardende geuren als patchouli of mirre als je teveel in je hoofd zit en je zowel letterlijk als figuurlijk sterker in het leven wilt staan.

Frisse, sauna-achtige geuren als breathe, eucalyptus en pepermunt voor de nodige mentale helderheid (op een relaxte manier) en ook om beter en dieper adem te kunnen halen.

– Echte bloemengeuren als Roos, Helichrysum en jasmijn voor een mooiere huid en teint.

 

Er zijn heel wat boeken over alles rondom essentiële oliën te lezen. Als je het interessant vindt om hier meer over te leren, kan ik het boek ‘Modern Essentials ’aanraden, een helder geschreven boek en een praktisch naslagwerk.

..

6. Enkele populaire oliën

Bepaalde oliën zijn zo breed en krachtig qua werking dat ze wereldwijd in de top drie staan:

Lavendel: Wie geniet er niet van de geur van een lavendelplant? En wie wordt er niet blij van de nòg intenser ruikende pure lavendelolie? Iedereen toch, vooral bij diep inhaleren van de geur! Lavendel zorgt voor een kalm gevoel, bevordert een optimale nachtrust, maakt angsten en spanningen minder, werkt bij eczeem/zonne-uitslag/muggenbulten en bij hoofdpijn en allergieën. En dit is zomaar een greep van wat lavendel voor je kan betekenen. In het algemeen werkt lavendel kalmerend. Iets waar velen blijkbaar naar verlangen anders zouden we de geur van een lavendelplant niet zo instinctief diep tot ons nemen.

Citroen: Ook al zo veelzijdig toepasbaar deze verfrissende geur. Bijvoorbeeld om je lichaam en lever te helpen ontgiften, eenvoudigweg door een druppeltje citroenolie aan je water of smoothie toe te voegen. Citroen is een opwekkende, verkwikkende geur die je zelfvertrouwen stimuleert en je linker (logische) brein stimuleert. Top dus voor de nodige focus tijdens ingewikkeld denkwerk of als je moet studeren. Verder werkt het niet alleen reinigend in je lichaam maar ook in de keuken als een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Pepermunt: Iets verkeerds gegeten of last van je buik? Pepermunt kan je goed helpen, het verlicht spijsverteringsproblemen. Ook zorgt het voor een frisse smaak in je mond en helpt het de vier-uur-dip tegengaan doordat het je alertheid en concentratie verhoogt. Pepermunt is een verkoelende olie, smeer het maar eens op bij hoofdpijn of nekpijn, meestal komt dat door teveel hitte in het lichaam dat je op deze manier tegengaat. Het opent je luchtwegen en ook je hart, twee vliegen in 1 klap dus.

.

7. De geschiedenis van essentiële oliën

De geschiedenis van essentiële oliën gaat ver terug, heel ver. De Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten die er (op hun manier) gebruik van maakten. Persoonlijk smul ik van de verhalen van Cleopatra. De mooiste vrouw die ooit op aarde bestaan heeft, baadde en waande zichzelf graag overdadig in allerlei soorten essentiële oliën. Haar prachtige, mooie huid dankte ze onder andere aan rozen-, geranium- en lavendelolie. Voor haar mood, en naar het schijnt zakelijke inzicht en intelligentie, gebruikte ze bijvoorbeeld Neroli-olie. Zij zag al in dat de  oliën veel meer deden dan enkel lekkere geuren verspreiden.

.

8. Zelf mengen 

Ik denk dat we er diep vanbinnen allemaal van houden om ons op een creatieve manier te uiten. Dat kan zijn met: klussen in huis, verven, sieraden maken, schrijven, kokkerellen, tuinieren, etc.. en op een bepaalde manier valt sporten hier ook onder. Het zijn van die momenten waarop je je weer verbonden voelt met je innerlijk kind, weg uit het hoofd en vol in het hart. Ik kan momenteel mijn creativiteit kwijt in het maken van eigen olie-blends en mengsels. Geen groter genoegen dan een samenstelling te bedenken voor bijvoorbeeld een pijnlijk botje, spierpijn, buikpijn, een droge huid, liefdesverdriet of een sloom gevoel. Geef mij een probleem en ik brouw met liefde een mengsel voor jou of voor mezelf om het leed wat te verzachten. Een mengsel dat gebaseerd is op de nodige wetenschappelijke onderzoeken maar zeker ook op mijn eigen gevoel en intuïtie. Steeds meer dat laatste eigenlijk.

Creatief bezig zijn geldt ook voor het maken van capsules met daarin essentiële oliën. Dit is praktisch het eerste wat ik ’s morgens aan de ontbijttafel doe; een mengsel van de dag maken dat ik in een capsule verwerk en met een glas water inneem. Sinds de oliën in mijn leven zijn, moet ik wel een half uur eerder opstaan want die flesjes hebben vanaf het moment van opstaan al een magnetische aantrekkingskracht… Enfin, waar wilde ik heen: als je behoefte hebt aan meer contact met je innerlijk kind, hoe vaag het misschien ook klinkt, probeer dan eens te experimenteren met eigen gemaakte mengsels. Ik verkoop een aantal glazen rollerflesjes in mijn webshop om je op weg te helpen.

Als het gaat om het mengen van oliën – bijvoorbeeld door gebruik te maken van een diffuser– heb ik ontdekt dat oliën van dezelfde kleurgroep (elke olie heeft een kleur op het etiket) het verrassend goed doen samen. Zo geniet ik op dit moment van schrijven van een mix van Passion, On guard en Frankincense. Allemaal geuren met een rood label. Probeer het maar eens om kleurgroepen aan te houden. Al wil dit natuurlijk niet zeggen dat dit een must is.

.

9. Mijn favoriete merk en waarom

Het zal geen geheim zijn, mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de oliën van doTERRA. Ik heb vroeger ook andere merken gebruikt, maar die waren meestal sterk bewerkt en verdund waardoor het wauw-effect wegbleef en er überhaupt geen therapeutisch effect waarneembaar was. In niets met elkaar te vergelijken.

Veel verkrijgbare oliën op de markt zijn niet puur-gecertificeerd. Ze bevatten vaak vulstoffen of andere elementen om aan te lengen en hiermee wordt de zuiverheid aangetast wat de heilzame eigenschappen van de olie vermindert. dōTERRA biedt de zuiverste, best werkzame essentiële oliën die er zijn. Er wordt een wereldwijd netwerk van boeren gebruikt die veel kennis hebben over hoe de planten voor de essentiële oliën gekweekt moeten worden. Zij verzorgen de planten goed onder optimale omstandigheden en oogsten op het juiste moment. Planten groeien in hun natuurlijke omgeving voor die optimale oogst en met het hoogste aandeel aan werkzame stoffen. Dit alles op een fairtrade manier, zonder tussenhandelaren.

Elke dōTERRA olie moet voldoen aan de hoogste standaard van strenge en grondige testprocedures. Dit testprotocol (CPTG) stelt de standaard voor kwaliteit, zuiverheid, werkzaamheid en consistentie. Alleen oliën met de hoogste hoeveelheid actieve, heilzame elementen vrij van vervuilende stoffen komen door deze strenge keuring.

dōTERRA staat echt garant voor de werkzaamheid en zuiverheid van elke afzonderlijke olie! Daarbij zijn er bepaalde producten waarvan de opbrengst puur naar goede doelen gaat (bv Healing Hands). Het is een eerlijk bedrijf met een prachtige missie.

.

10. Hoe aan te schaffen

De essentiële oliën van doTERRA zijn niet in de winkels verkrijgbaar, wel bij distributeurs van doTERRA, oftewel: Wellness Advocates zoals ik ook mezelf mag noemen. Er zijn drie manieren waarop je de oliën kunt bestellen.

A. DOTERRA CONSUMENT

Als je eenmalig of af en toe een doTERRA product wilt kopen, bestel je als dōTERRA consument de producten voor de reguliere verkoopprijs via mijn webshop ‘Essential Oil Shop’

B. DOTERRA WHOLESALE CUSTOMER

Je kunt de producten met korting bestellen als je je registreert als dōTERRA Wholesale Customer. Je krijgt dan altijd 25% korting op je aankopen. Lees hier de rest van de voordelen.

C. DOTERRA WELLNESS ADVOCATE

Als dōTERRA Wellness Advocate krijg je ook 25% korting op je aankoop, plus de voordelen die je als wholesale customer ervaart. En daarbij heb je een extra bonus omdat je provisie en bonussen verdient als je dōTERRA producten deelt in je omgeving en krijg je een eigen affiliate dõTERRA website (wordt automatisch aangemaakt).

Als Wellness Advocate bouw je vanuit je enthousiaste ondernemerschap mee aan het realiseren van de missie van dōTERRA Nederland. Je doet dit met heel je hart en passie en verdient er ook nog wat aan terwijl je onderdeel bent van een erg leuk team! Wat wil je nog meer?

.

11. Meer horen en ervaren?

Het is leuk om over essentiële oliën te lezen, maar het is nog veel leuker om daarover te praten met andere liefhebbers, de oliën te ruiken en te ervaren, niet waar? Om mijn kennis en vooral liefde voor de oliën te delen, heb ik in het najaar samen met Patricia Martina een aantal introductieworkshops in de essentiële oliën gepland:

 

☆ Zondag 2 september 2018 van 13.00-16.00 uur centrum Z-11 in Bleiswijk

☆ Zaterdag 29 september 2018 van 13.00-16.00 uur hotel Meerzigt in Oostermeer (Friesland)

☆ Zondag 30 september 2018 van 13.00-16.00 uur België (Waterland-Oudeman)

 

Wat ga je leren?

 • Hoe je de 10 meest gebruikte essentiële oliën in je dagelijkse leven kunt toepassen;
 • Wat achtergrondinformatie over het bedrijf en de werkwijze van dōTERRA;
 • Hoe je je gezondheid op een natuurlijke manier kunt ondersteunen;
 • Hoe diverse oliën ruiken en het effect dat ze op je hebben;
 • Hoe leuk de hele wereld er omheen is, bijvoorbeeld die van de accessoires en de vele ‘DIY’-mogelijkheden 🙂;
 • Je krijgt praktische tips voor diverse kwalen;
 • De eerste basisstappen te zetten, eventueel met een voordelige starterskit;
 • Én… Je maakt je eigen persoonlijke mini-blend, een olie die jou op dat moment het meest ondersteunt.

 

Het wordt zeker geen saai monoloog. Zo is er genoeg gelegenheid om onderling ervaringen en tips uit te wisselen zodat het een leuke interactieve middag wordt en je met veel inspiratie naar huis gaat. Dit alles voor maar € 17,50 per persoon, inclusief koffie & thee!

 

Het gaat om kleine groepen (max 20 personen) dus wees er snel bij als je van een plekje verzekerd wilt zijn. Opgeven kan via contact@jennybor.com.

Een gezellige en informele manier om kennis te maken met de 100% pure en krachtige, natuurlijke essentiële oliën van dōTERRA

Hopelijk tot op een van de workshops.

Warme groet, Jenny

 

P.S.: Heb je een account op Instagram? Volg me dan op jenny.bor voor leuke wetenswaardigheden, nieuwtjes en DIY-tips op het gebied van essentiële oliën.

 

 

Geef een reactie