Weg met die snaaitrek

 

Flutheorie

Ken je dit? Je hebt net gegeten, geen karige maaltijd maar echt een goed gevuld bord met heerlijk eten wat je prima smaakte. Misschien bleef het niet bij eenmaal opscheppen en kon je een ‘tweede bordje’ niet weerstaan. Een volwaardig maal waar je theoretisch gesproken zonder problemen minstens een halve dag op zou moeten kunnen functioneren. En bij het theoretische gedeelte gaat het al mis. Want: hoeveel je ook hebt gegeten en hoe zeer je maag ook is gevuld, tóch heb je soms na een uur – of binnen een uur, voor de echte fanatiekelingen – alweer trek. Zoete trek, snaaitrek, ‘hoofd’trek, de ‘ik móet nu chocolade en wel heel snel trek’… het is vast geen onbekend scenario anders zou je dit niet lezen.

Ik heb me al een tijdje afgevraagd waarom dit fenomeen zich zoveel voordoet en ja; de frustratie die hierbij gepaard gaat is mij niet geheel onbekend 🙈. Ook al voldoet de maaltijd aan de zogenaamde gewenste macro en micro ingrediënten en zijn het geen poezelige porties, toch is het blijkbaar mogelijk om al snel na het eten de kastjes in te duiken op zoek naar een of ander magisch zoet wonder. Over irritant gesproken.

Utopie

Natuurlijk helpt het om voldoende gezonde vetten, volop groentes en eiwitten toe te voegen voor een langere verzadiging. Het emotionele aspect verdient natuurlijk ook de nodige aandacht maar daar gaan we nu even niet op in. Helaas voorkomen deze gezonde toevoegingen soms niet dat de zoete trek zich toch weer snel meldt. Als een of ander irritant wezentje dat bang is niet gehoord te worden. Dit wezentje laat van zich horen omdat we in de regel voorbij gaan aan een belangrijk aandachtspunt; de zes verschillende smaken! Zes aandachtspunten dus eigenlijk. Wij, als mens, hebben simpelweg al deze smaken nodig om op een prettige en gezonde manier verzadigd te raken. Zoet, zuur, zout, bitter, wrang en scherp. De clue is om aan àl deze smaaksensaties tegemoet te komen.

Het is niet niets maar als je het voor elkaar krijgt om deze zes smaken in je (hoofd)maaltijden te verwerken, krijg je daarna minder snaaitrek, het verdwijnt dan langzaam uit je systeem. Het is optimaal om de zes smaken in al je maaltijden te verwerken maar vaak ook een utopie. Eén zo’n uitgebalanceerde maaltijd per dag is al heel lovenswaardig. Een simpele doch doeltreffende oplossing om zoete snaaitrek na het eten te voorkomen is door bijvoorbeeld wat rozijnen of zoete appel in je avondmaaltijd te doen. Je haalt nu misschien je neus op, toch raad ik je aan het eens te proberen. Meng eens wat rozijnen door je kitchari, mjum! Is dat je te gortig, strooi dan te pas en te onpas met kaneelpoeder. Het geeft die zoete touch en helpt ook je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Wilskracht? Bullshit!

De snaaitrek kan zich ook de zoute kant op vertalen; de onweerstaanbare drang naar chips of zoutjes. Vaak eind van de middag of na het avondeten. Is dit herkenbaar en ben je meer het chips- dan het koek/droptype? Doe dan eens een halve theelepel (himalaya)zout door je eten en ervaar het verschil. We hebben zout nodig, echt waar. De snaaitrek, zowel de zoete als zoute variant, heeft niets met (een gebrek aan) wilskracht te maken, maar alles met het niet voldoen aan natuurlijke smaakbehoeftes en de balans hierin. Geruststellend hè? De soort trek die iemand heeft, zegt vaak al heel veel over welke smaak in de regel ontbreekt. Het is allemaal niet zo ingewikkeld als je ervoor openstaat om het vanaf een andere invalshoek te benaderen 😊.

Uniek in zijn soort

De verhoudingen zoet, zuur, zout, bitter, wrang en scherp variëren uiteraard per persoon. Zo heeft een 70-jarige vrouw die van een rustige oude dag geniet (of is dat tegenwoordig ook een utopie?) meer zoet, zuur & zoutelementen nodig – vooral in de herfst – dan een 30-jarige sportieve carrièrevrouw met kinderen en een druk huishouden op een snikhete zomerdag. De eerste vrouw moet waarschijnlijk wat extra moeite doen om de lucht en etherelementen laag te houden waar de tweede vrouw vooral niet te pittig of zout moet eten of teveel koffie moet drinken om haar temperament een beetje in toom te houden.

Mocht je willen weten welke smaken het beste bij jou passen, en vooral in welke verhouding, maak dan gebruik van de aanbieding die nog tot eind december geldig is: 20 euro korting op een voedingsconsult en een uitgebreid adviesplan! Een ideale kans om onder mijn begeleiding aan je gezondheidsdoelen te werken.

Heb je vragen of wil je gelijk een belafspraak plannen? Mail me op contact@jennybor.com.

Vrolijke feestdagen!

💜-Groet, Jenny

P.S.: Heb je een account op Instagram? Volg me dan op jenny.bor voor inspiratie op het gebied van (ashtanga)yoga, ayurvedische voeding en essentiële oliën.