8 tips om de kans op Corona besmetting te minimaliseren

Net zoals alle andere 17 miljoen virologen, ofwel landgenoten, heb ik de wijsheid niet in pacht. Wel ben ik ervan overtuigd dat onderstaande tips je helpen met het opbouwen van een goed werkend immuunsysteem, een gezond lichaam en een rustige geest in deze alles behalve rustige periode.

Mijn overtuiging luidt: “Hoe beter je immuunsysteem, hoe minder kans op besmetting en als het virus toch vat op je krijgt, heb je simpelweg minder klachten”.

Body, mind & soul; de een is zeker niet minder belangrijk dan de ander. Wat betekent een super gezond lichaam als je mind een ‘mess’ is? Of wat is de meerwaarde van een verlichte ziel hebben als je lichaam vol (mini) ontstekingen zit? Niet zoveel inderdaad, daarom onderstaande tips die aan geen van deze drie peilers voorbij gaan.

x

1. Voedingstips:

 • Eet zo min mogelijk dierlijke producten. Corona is een ‘animal-based’ virus, dat zich laat voeden met dierlijke producten. Vegetarisch eten is nu het beste. Nu, niet persé op de lange termijn en ook niet voor iedereen.
 • Eet/drink geen melkproducten, dit is slijmvormend en niet handig gezien het keelgebied en de longen waar het virus zich op richt.
 • Nuttig minimaal 300-500 gram groente per dag. Als je dit in een soep of smoothie verwerkt, zit je vrij makkelijk aan deze hoeveelheid.
 • Vast af en toe een (halve) dag om je systeem te resetten en bacteriën en virussen te weren. Perfect om je immuunsysteem te verbeteren.
 • Beperk geraffineerde suikers, (teveel) brood, pasta, junkfood en cafeïne. Vermijd vooral suikers, over het algemeen gedijen virussen goed op een suikerrijke omgeving.
 • Eet zoveel mogelijk vers. Verse voeding bevat altijd meer nutriënten dan voedsel uit blik.
 • Vermijd teveel koude voeding, dit stopt de spijsvertering en het is belangrijk die nu goed gaande te houden.
 • Kook veel met kruiden, vooral met kurkuma. Als je 1-2 x per week kitcharie maakt, zijn die kruiden geen probleem meer.
 • Neem extra vitamines: Vitamine D3 2000-3000 iu per dag, bovenop de echte zon (zie punt 3), Zink en Vitamine C (of haal vit C uit zuurkool, een van de beste natuurlijke bronnen)

x

2. Yoga

Je hoofd staat er misschien niet naar, toch is een beetje forceren aan te raden. Forceren als in de mat opgaan ook al ben je moe, futloos en wil je helemaal niet bewegen. Al doe je slechts een paar zonnegroeten bij het opstaan. Door het simpel uitstrekken van je lichaam en ruggenwervels voel je je al beter, krachtiger en blijer. Je hoeft niet elke dag een uur yoga te beoefenen, vijf minuten is ook al zinvol. Beter elke dag vijf minuten dan 1 x per week een lange sessie. Yoga helpt je met het vinden van  innerlijke vrede en rust. Willen we niet allemaal een kalme geest die stress vermindert? Met yoga, zeker in combinatie met Pranayama (punt 5), kan dit! Daarbij helpt het om nieuwe structuur in de dag aan te brengen.

3. Ga naar buiten!

Natuurlijk zijn we allemaal verstandig genoeg om ons aan de algemene maatregelen te houden: minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar, regelmatig grondig onze handen wassen, drukke plekke vermijden e.d. Ik ben onder de indruk hoe we ons massaal weten aan te passen aan de behoorlijk extreme en abrupte – maar absoluut noodzakelijke – maatregelen in deze intellectuele lockdown zoals Rutte het zo mooi noemt.

Neem het advies van ‘Blijf Binnen!’, al dan niet door BN’ers op een belerende toon ingezongen, NIET TE LETTERLIJK. Je hebt zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D, zeker deze weken/maanden! Vitamine D is essentieel voor een gezond immuunsysteem. En daarbij wil mentale gezondheid ook wat! Al cirkel je een uur lang doelloos rondjes in je tuin, loop je 30 x op en neer in je eigen straat, fiets je 5 x per dag naar de andere kant van het dorp, steek je een uur lang je hoofd uit het raam of wied je onkruid dat je al lang hebt gewied. Het maakt niet uit wat je doet en hoe stupide het voelt, als je maar buitenkomt en je niet laat opsluiten 24 uur per dag in je eigen huis. Doe het niet! Haal die frisse neus en liefst meerdere keren per dag! En ja, ik schreeuw nu een beetje. Meer dan een beetje. Blijf actief en pak het zonlicht.

x

4. Lekker koud douchen

Dit is een flauwe want ik spreek níet uit ervaring maar ik weet wél dat het goed is. De theorie ken ik, nu de praktijk nog ;-). Dagelijks koud (af)douchen – koud, als in écht koud – zorgt voor een boost van je immuunsysteem, een betere bloeddoorstroming en vermindert stressgevoelens. Als je dit ook nog combineert met speciale ademhalingstechnieken van Wim Hof (de “Ice Man”) heb je dubbel effect! Deel jij jouw positieve ervaringen zodat ik ook wat meer ballen ga tonen op dit gebied?

x

5. Adem in, adem uit

In het verlengde van de ademhalingstechnieken van Wim Hof liggen Pranayama ademhalingstechnieken vanuit de Ayurveda. Er is geen betere manier om de rust in je hoofd te bewaren en je niet gek te laten maken door de buitenwereld.

Begin met het versterken van je longen (Bhastrika) en spijsvertering/agni (Kappalabati). Frederieke Couvee, Ayurveda Practioner, legt de Pranayama oefeningen uit op youtube (eerste twee oefeningen van het filmpje).

6. Beperk het nieuws

Het is verleidelijk om de hele dag door Corona-nieuws te volgen. Toch is dit voor je bijnieren geen goed idee. Stress, zorgen en angst zorgen voor aanmaak van het stresshormoon cortisol, elke keer weer opnieuw en je bijnieren krijgen dan geen kans om uit te rusten. Met als gevolg: uitputting, een verzwakt immuunsysteem (dit is een 1-op-1 gevolg van chronische stress!) en een slechtere tolerantie voor stressfactoren. Het is als een elastiek waar de rek steeds meer uitgaat. Kijk of je nieuws-opname kunt beperken tot 1 uur per dag, liefst in gelezen vorm zodat je de horrorbeelden op je netvlies niet op de koop toe krijgt. Een cliënt vertelde me laatst dat zij om deze reden het Jeugdjournaal keek, net zo informatief maar net even wat vriendelijker gebracht. Het proberen waard lijkt me.

x

7. Russische bescherming

Er zijn een aantal edelstenen die je beschermen voor negatieve invloeden van buitenaf, voor bacteriën, virussen, computerstraling en ook energetische straling. Toermalijn is een mooie steen om bij je te dragen of bij je computer te zetten. Zelf draag ik sinds een paar dagen een ketting met een hanger van Shungiet, dit is een zwarte steen uit Rusland met een beschermde werking. Deze tip kreeg ik van Roy Martina tijdens een webinar. Het voelt nu al goed.Melaleuca, Pepermunt en Rozemarijn zijn in te nemen, eucalyptus niet! Inwendig gebruik alleen onder begeleiding.xx

8. Desinfecterende spray

De meningen zijn deze dagen verdeeld en dat merk je op social media ook steeds meer en meer. Niks mis mee natuurlijk, zolang iedereen de ander maar in zijn waarde laat. Zo zijn de meningen ook verdeeld over de wijze van het handen wassen of desinfecteren. Wat werkt er beter? Handen wassen of reinigen met een desinfectiemiddel? Waarom niet beide, het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten?

In Turkije schijnen de schappen met desinfecterende handgels volkomen uitverkocht te zijn omdat zij geloven dat dit het aantal geïnfecteerden tegenhoudt. Is het toeval of niet dat de situatie nog niet zo ernstig is als in andere landen? Wie zal het zeggen…

Een goedkope manier om zelf desinfectiegel te maken:

 • Koop voor een paar euro bij de drogist een flesje 96% pure alcohol
 • Vul een leeg sprayflesje met de alcohol
 • Voor de geur en extra zuiverend effect voeg je een paar druppeltjes essentiële oliën toe (zie punt 7)

Spray het geurwater, je eigen gemaakte eau de cologne, een paar keer per dag op je handen en wrijf het goed in.

x

Laten we hopen op een spoedige warme zomer, of liever nog lente. Vanmorgen las ik dat warmte verdere verspreiding van het virus tegengaat. Weer een lichtpuntje om ons aan vast te houden.

Maak je niet teveel zorgen en leef niet teveel in de toekomst, alleen het heden is werkelijk!

♡-Groet Jenny Bor