Heb jij last van schimmelnagels?

c

Het slippertjesweer loopt stilletjes aan ten einde, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je geen mooi verzorgde voeten zou willen hebben! Een van de dingen die je voeten minder aantrekkelijk maken, is een schimmel- oftewel kalknagel. Heel veel mensen hebben hier last van. De klachten variëren van kleine nauwelijks zichtbare lichte schimmelplekjes tot zwart gekleurde, dikke schimmelnagels die er al jaren zitten en op geen enkele wijze te verhelpen lijken.

Soms hoor ik dat schimmelnagels verband zouden houden met de candidaschimmel die uit de darm voortkomt. Dit is echter een andere schimmel. Een schimmelnagel is aan de oppervlakte gelegen en heeft te maken met de weerstand van de huid. Niet met de weerstand van de darmen zoals bij de candidaschimmel. Natuurlijk kan gezond eten nooit kwaad, verwacht echter niet dat dit positief effect heeft op schimmelnagels. Dan zoek je het in de verkeerde hoek.

Waarom zijn schimmelnagels zo hardnekkig? Het euvel zit ‘m erin dat de schimmel ónder de nagel zit en daardoor moeilijk te bereiken is. Moeilijk maar niet onmogelijk 😉. Ik geef je wat tips om je schimmelnagel(s) mee te verslaan, al heb je wel de hulp van een pedicure nodig. En geduld, dit is niet een kwestie van een sprintje trekken, denk meer aan een duurloop.

Onderstaande tips gelden ook voor traumanagels waardoor het onderliggende weefsel beschadigd is en het nageloppervlak grillig of gebobbeld kan zijn.

c

Wat moet je doen voor stralend gezonde voeten?
  • Vermijd schimmelnagel producten (bv. lak) die in de drogist worden verkocht, deze werken niet volledig en zijn vaak chemisch dus staan genezing in de weg.
  • Vul je sokken – zodra de dichte schoenen weer uit de kast komen of als je gaat sporten – elke ochtend met een combinatie van witte leempoeder en 1 druppeltje Tea Tree olie*. Dit werkt schimmeldodend. Om klontjes te voorkomen, gebruik je het beste een vijzel bij het mengen.
  • Laat regelmatig je nagel vrezen door de pedicure, de nagel moet zo dun mogelijk zijn tijdens het behandeltraject.
  • Breng 2 x per dag een druppeltje pure Tea Tree olie aan en zodra de olie is ingetrokken, smeer je wat vette plantolie (bv. amandel- of kokosolie) op het ingesmeerde gebied zodat je huid daarna niet uitdroogt. Óf – lekker efficiënt – breng reeds verdunde Tea Tree olie op en rondom het probleemgebied aan.
  • Geef je nagel minimaal zes maanden de tijd om uit te groeien.
  • Wees consequent en smeer minimaal 2x per dag.
  • Was je sokken op minimaal 60 graden.
  • Lak je nagels niet

x

*Tea Tree olie (Melaleuca alternifolia) komt van Australië en staat bekend om zijn antibacteriële, schimmeldodende en anti-virale werking.Tea Tree olie werkt niet bij iedereen, je moet er een gevoeligheid voor hebben. Hier kom je alleen achter door het uit te testen.
v