Hoe blijf je gemotiveerd?

Tapas… mmmm, hou jij er ook zo van? In dit blog ga ik het daarover hebben. Alleen dan niet over de Spaanse Tapas hapjes maar over de Tapas die in Ashtanga Yoga voor discipline staat. Om een dagelijkse practice vol te houden, heb je simpelweg (veel) discipline nodig. De ene dag wat meer dan de andere maar het loopt als een rode draad door menig Ashtangi leven heen en kan van tijd tot tijd zelfs frustrerend en uitdagend zijn. 

Niets menselijks is mij vreemd; ik heb zelf ook met terugkerende regelmaat van de klok last van motivatieproblemen dus ik geef je graag wat tips & tricks die mij altijd weer helpen om de Yoga motivatie en discipline hoog te houden. Laat je motiveren en geniet van je yoga practice!

  • Zet je wekker NIET op snooze. Op deze manier voorkom je dat je teveel gaat nadenken en allerlei excuses verzint waarom je geen yoga hoeft te doen. Spring daarentegen uit je bed, hou je gedachtes nog even stil, begin met je ochtendritueel en geef jezelf een schouderklopje dat je horde 1 hebt overwonnen. Dit vind ik persoonlijk de moeilijkste!
  • Sta er niet teveel bij stil hoe lang je practice duurt. Stap gewoon die mat op. Soms is de intentie van een aantal minuten yoga doen voldoende om de flow aan de gang te krijgen. Als je eenmaal begint, gaat de rest vanzelf. Je spieren vinden het fijn en willen simpelweg naar de volgende Asana. Het blijkt in 9 van de 10 gevallen dat je na een aantal minuten niet eens meer van de mat wílt omdat het zo goed voelt. Alleen het daadwerkelijke beginnen en de eerste houdingen voelen aan alsof je een berg gaat beklimmen, daarna voelt het al snel als de berg afdwalen. En we weten allemaal hoe heerlijk het is om een berg af te dwalen. Zo lekker moeiteloos. Je moet jezelf dan eerder afremmen dan aanzwengelen.
  • Onthoud waar je het voor doet, bedenk wat je doelen zijn. Zowel je korte als lange termijn doelen. Zonder doelen is het lastig om elke keer weer opnieuw gemotiveerd te raken. Voorbeelden van doelen: zo gezond mogelijk blijven, lichamelijke of geestelijke klachten verminderen, op gewicht komen/blijven, een gestroomlijnd lichaam, les willen gaan geven, structuur in de dag aanbrengen, je mentaal goed voelen… Het kan van alles zijn, het maakt niet uit wat het is als jij ze op moeilijke momenten maar helder voor ogen hebt waarom je yoga beoefent en wat het je oplevert.
  • Als je de kans en mogelijkheid hebt, ga dan naar een yogastudio of sportschool. Je leert altijd meer onder de begeleiding van een Teacher en het motiveert om onderdeel van een groep te zijn. Daarbij is het gezellig, ook al wordt er met yoga weinig gesproken en vergeet ook niet het energetische effect en de magische (ochtend)sfeer die vaak in shala’s hangt.
  • Trek je favoriete yogakleding aan. Heel stom, maar het helpt! Zodra jij je favoriete setje aanhebt, krijg je vanzelf meer zin om yoga te doen.
  • Creëer een routine voordat je met yoga begint. Bij mij bestaat die uit: douchen, aankleden, thee maken, een sapje persen, wat mails bijwerken en het nieuws checken. Een echte diesel heeft deze (opstart)tijd nodig dus die neem ik dan ook maar. Vervolgens zit ik een kwartier in de auto op weg naar de shala voor het echte werk. Maar ik weet van vele anderen dat die juist zo min mogelijk doen na het opstaan en zo snel mogelijk de deur uitgaan omdat bij uitstel ook afstel op de loer ligt… Het is aan jou om uit te zoeken wat het beste bij jou en je agenda past.
  • Besef de kracht van beeld. Zoek inspirerende teachers op YouTube, Telegram, Facebook e.d. die je inspireren en motiveren om het beste uit jezelf te halen.
  • Bedenk bij tegenzin dat je je na een yoga-sessie nog nooit slechter hebt gevoeld dan daarvoor en dat je dag op vele fronten zoveel aangenamer gaat zijn na de yoga.
  • Laat gebrek aan tijd of haast geen excuus zijn om geen yoga te doen. Elke Asana telt, al doe je enkel wat zonnegroetjes, zelfs dit heeft al een positief effect op je gesteldheid.
  • Een beetje een open deur maar ga doordeweeks op tijd naar bed zodat een tekort aan slaap je niet op gaat breken waardoor een ochtend practice moeilijker vol te houden is.

Ik sluit graag af met een bekende quote ‘Discipline = Freedom’. Dit houdt in dat je door discipline te trainen (net als een spier) en door te zetten, – ook op momenten dat je het zwaar hebt – je een basis legt voor het bereiken van je doelen. Stap voor stap, dag per dag. Je mind wordt steeds krachtiger en je leefstijl gezonder en door deze positieve veranderingen bereik je uiteindelijk de felbegeerde Vrijheid.

P.S.1: mijn yogablogs vind je voortaan ook op yogabyjenny.com . Een nieuwe site waarop ik blogs over (Ashtanga) Yoga deel en waar je mijn diensten als (aankomend) Teacher vindt.

P.S. 2: Heb je deze MEGA aanbieding voor Yogales bij je thuis al gezien?