De gouden douchetip bij een droge huid

Heeft je huid te lijden gehad onder de winter en voelt het na het douchen droog en trekkerig aan? Bedek je je ledematen snel met een dikke laag kleding zodat jij je er niet aan hoeft te storen? Uit het oog, uit het hart? Dan is het duidelijk tijd om je huid te verwennen en weer te laten stralen van blakende gezondheid!

In de kern is het heel simpel; alles wat je huid nodig heeft, is vocht en vet! Dat is in feite het énige dat je hoeft te onthouden, vocht en vet. Niet zo moeilijk toch?!

Ban de geijkte douche- en bodylotions uit je badkamer. Die producten drogen de huid in de regel alleen maar meer uit door het ontvettende effect waardoor je huid zich steeds weer opnieuw moet herstellen. Begin vandaag nog met een nieuwe routine en stap voortaan de douche in met een vette plantaardige olie. Jawel, je leest het goed; een vette plantaardige olie… Lees vooral verder, het klinkt gekker dan dat het in de praktijk is.

Een vette plantaardige olie is een perfecte basis om je huid te beschermen. Vette plantoliën worden geperst uit zaden, noten en vruchten en kunnen als drager worden gebruikt voor essentiële olie. De essentiële olie dringt door de plantolie makkelijker de huid binnen. Plantolie sluist de essentiële olie als het ware de huid in. Twee vliegen in één klap.
N.B.: Gebruik bij eczeem klachten alleen een vette plantaardige olie en géén essentiële oliën! De huid is al overprikkeld genoeg.

Er zijn verschillende soorten plantaardige oliën:

  • Neutraal geurende oliën, deze zijn geschikt voor het hele lichaam, bijvoorbeeld: amandelolie, abrikozenpit olie en jojoba olie (jojoba olie is vooral geschikt voor een gevoelige huid of als je last hebt van allergieën)
  • Geurende oliën als sesamolie, hazelnootolie en kokosolie (kokosolie is er ook geurloos)
  • Luxere oliën die vaak voor de gezichtshuid worden gebruikt: arganolie, baobab olie, rozenbottelolie (perfect voor de rijpere huid), cactusolie.

Leuk om te weten: Cactusolie is een geliefde olie tegen kraaienpootjes en rimpels.

Koop de plantaardige oliën zo puur en onbewerkt mogelijk. Bij gefractioneerde en geraffineerde oliën is er altijd iets van de werking uitgehaald. Wat overigens niet betekent dat deze bewerkte producten helemaal geen werking hebben. Soms is een beetje bewerking gewoon nodig. In Aloë Vera gel zit bijvoorbeeld altijd wat conserveringsmiddel en druivenpitolie is geraffineerd omdat het anders naar alcohol zou ruiken. Nuances dus.

Kun je niet wachten en wil je snel aan de slag? 
Maak een mengsel van:

  • Amandelolie (40%)
  • Kokosolie (40%)
  • Jojoba olie (20%) – van jojoba-olie heb je niet zoveel nodig

Dit is de meest gebruikte combinatie die voor bijna elke huid ondersteunend werkt. Voeg eventueel wat druppels essentiële olie toe. Om je wat ideeën te geven: Ylang Ylang als je een bloemig type bent, Wild Orange als je positieve vibes nodig hebt en Basilicum olie als je energie ver te zoeken is.
Het mengsel gebruik je als een reguliere douche crème. Het schuimeffect visualiseer je er zelf bij.
❗️Kijk uit met je ogen ❗️ Uitglijd gevaar na het douchen ❗️

Voor dubbel effect smeer jij je na het douchen nogmaals in met een plantaardige olie. Dit doe je op een vochtige huid! De huid werkt namelijk als een emulgator als je olie op een vochtige huid smeert.
Een andere optie (voor zo mogelijk nóg meer effect!) is dat je na het douchen eerst wat hydrolaat* opsprayt en vervolgens de plantaardige olie in masseert.

*Een hydrolaat is het geurende water dat tijdens stoomdestillatie van essentiële oliën wordt opgevangen. Een nuttig bijproduct zeg maar. In het hydrolaat zit een kleine hoeveelheid essentiële olie. Het is een mooi product om als lichaamspray/lotion te gebruiken. Hydrolaten zijn er net als essentiële oliën in allerlei geuren: Clary Sage, Roos, Neroli, Jasmijn, Lavendel.. Mijn persoonlijke favoriet is rozenwater 🌹.   

Wat verder meehelpt om een droge huid te voorkomen, is om niet te lang en te warm te douchen. Douche bij voorkeur lauwwarm of als je een held bent op de temperatuur die Wim Hoff aanbeveelt ☃️.

Verwacht niet binnen een dag effect. Huidcellen vernieuwen zich in ongeveer een maand, dus geef het minimaal een aantal weken de tijd. Dat beetje geduld wordt zeker beloond zodat jij dit jaar de eerste Rokjesdag met open armen ontvangt!